Πολιτική

Προκαλεί η Τουρκία: Η Ελλάδα είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης

05.12.2020 | 20:34 Eνσωμάτωση

Η Τουρκία απειλεί κάνοντας δε παράλληλα λόγο για κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο.

Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και με μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς απαντώντας σε άρθρο του Νίκου Δένδια αναφέρει: «Καμιά κύρωση δεν θα κάνει ποτέ την Τουρκία να συμβιβάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Καστελόριζο ή στα 10 ναυτικά μίλα εναερίου χώρου. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει σε διάλογο δίχως όρους με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας και κυρίως της Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως η Τουρκία επιχειρεί να αναπτύξει μια σφαίρα επιρροής στην ευρύτερη περιφέρεια – να δημιουργήσει μια νέα τουρκική Γιάλτα.

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο

Ο Ακάρ σιγοντάροντας στην διατήρηση της έντασης έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πρωταγωνιστή το Ορούτς Ρέις. Σε αυτό το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κομπάζει ότι τα πολεμικά τους πλοία, υποβρύχια, αεροπλάνα και drone συνόδευσαν και προστάτεψαν το Ορούτς Ρέις στων 82 ημερών πλου του μέσα στην μπλε πατρίδα.

Παράλληλα στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της και προσπαθώντας να δείξει ότι είναι περιοχή δικής στης ευθύνης ακόμα και εκείνη νοτιοανατολικά της Κρήτης εξέδωσε NAVTEX για ελληνική άσκηση την Δευτέρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Τουρκία είχε ένα ιπτάμενο ραντάρ και μια φρεγάτα να παρακολουθεί την εξέλιξη της άσκηση Μέδουσα που την έχει θορυβήσει καθώς για αυτή συνασπίστηκαν Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Γαλλία και ΗΑΕ.

Η πανίσχυρη αυτή αρμάδα επιδόθηκε σε αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.

Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών βάζει τις τελευταίες πινελιές ενόψει της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Δευτέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/12/2020