Οικονομία

Η εξέλιξη της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην οικονομία

05.12.2020 | 08:15 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή ΜEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο πρόεδρος ΓΣΕΕΒΕ, Γιώργος Καββαθάς με φόντο τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων, αλλά και το «λουκέτο» που θα συνεχίσει να πνίγει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Στην εκπομπή ΜEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΕΒΕ), Γιώργος Καββαθάς με φόντο τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων, αλλά και το «λουκέτο» που θα συνεχίσει να πνίγει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Με αργά και σταδιακά βήματα ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, η αγορά παρά την παράταση του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αρχή θα γίνει με τα αμιγώς εποχικά καταστήματα πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα συνεχιστεί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και – εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό – το μικρό λιανεμπόριο που σχετίζεται με τις γιορτές (είδη δώρων, κάβες και ίσως και εμπορικά καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης).

«Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ήταν και ένα  αίτημα δικό μας γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε μια ολική καταστροφή των επαγγελματιών του κλάδου. Και μιλάμε για 110 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Το επόμενο στάδιο είναι για τις 14 Δεκεμβρίου ενώ μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν πως τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν εντός Δεκεμβρίου» είπε ο κ. Καββαθάς.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ο κ. Καββαθάς, υποστήριξε πως άνοιγμα σε λογική «ακορντεόν» σίγουρα δεν ωφελεί καμία επιχείρηση, καθώς δημιουργεί προβλήματα και κόστη». Ο ίδιος τόνισε επίσης τα προβλήματα της «click away» καθώς είναι μικρός ο αριθμός καταστημάτων που διαθέτουν  eshop πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση καταναλωτών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος τώρα στην επόμενη μέρα του lockdown και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, ο κ. Καββαθάς είπε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο «κούρεμα» των οικονομικών υποχρεώσεών επαγγελματιών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το ιδιωτικό χρέος φαίνεται να εκτοξεύεται, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 05/12/2020