Υγεία

Εμβόλιο – Κορωνοϊός: Πότε έρχεται στην Ελλάδα – Έναρξη εμβολιασμών και ανοσία

05.12.2020 | 09:02 Eνσωμάτωση

Πότε έρχεται το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού στην Ελλάδα; Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί και πότε αναπτύσσεται η ανοσία;

Απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα έδωσαν μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα εμβόλια θα έρθουν εντός Δεκεμβρίου, πιθανόν προς το τέλοτς του μήνα. «Το κράτος προετοιμάζεται με τα εμβολιαστικά κέντρα. Μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμών» σημείωσε.

Σε ότι αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων ήταν ξεκάθαρη.

«Για να έρθει το εμβόλιο, για να γίνει αυτή η παγκόσμια, γιγαντιαία προσπάθεια, όταν φτάνει το εμβόλιο στο εμβολιαστικό κέντρο, συμπληρώθηκαν και ελέγχθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν την ασφάλειά του. Κανείς δεν θα τολμούσε να αρχίσει έναν εμβολιασμό εάν δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία που κατοχυρώνουν την ασφάλεια του εμβολίου» τόνισε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι, ένα άτομο που εμβολιάζεται, αναπτύσσει τουλάχιστον ανοσία τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό.

Ακόμα, σχετικά με την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, ανέφερε ότι «καθορίστηκε βάσει αρχών παραδεκτών από όλους» διευκρινίζοντας, ότι αυτές έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό, δηλαδή όπως οι υγειονομικοί, ή σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως άτομα με υποκέιμενα νοσήματα.

«Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου η σειρά θα αλλάζει. Μακάρι να είχαμε όλο το εμβόλιο και εμβολιάζαμε όλο τον πληθυσμό ταυτόχρονα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι μετά την έγκριση των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση στη χώρα μας για την έναρξη των εμβολίων.

«Από τη στιγμή που θα εγκριθεί το εμβόλιο, θα είμαστε σε θέση σε 2-3 μέρες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσει η γιγαντιαία επιχείρηση.Με το που έρθουν τα εμβόλια θα πάνε σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης και από εκεί θα φύγουν για τα εμβολιαστικά κέντρα» υπογράμμισε.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 05/12/2020