Υγεία

ΒΑΒΕΛ: Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και η αναμονή για το εμβόλιο

02.12.2020 | 01:09 Eνσωμάτωση

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, το lockdown και την αναμονή για το εμβόλιο που αλλάξει τις ισορροπίες σε όλο τον πλανήτη εστίασε η εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» με τον Νίκο Φιλιππίδη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Γ’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνοντας πως η χώρα δεν βρίσκεται κοντά στην άρση της καραντίνας που έχει επιβληθεί σε όλη την επικράτεια από τις 7 Νοεμβρίου. «Το lockdown έχει αποδώσει, αλλά λιγότερο από ότι περιμέναμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος, εξηγώντας ότι οι πολίτες είναι πιο χαλαροί στην τήρηση των μέτρων από την αντίστοιχη περίοδο της άνοιξης.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ενιαία επιδημιολογικά, αλλά υπάρχουν δύο ζώνες: η βόρεια Ελλάδα και η νότια, που παρουσιάζουν διαφορετικά ιικά φορτία, προσθέτοντας πως πριν το lockdown ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες. «Συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ενιαία άρση του lockdown» συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι τα τεστ και τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε δεν είναι αντιπροσωπευτικά για την έκταση της πανδημίας, καθώς δεν αποτυπώνουν μια αντικειμενική κατάσταση.

«Η εικόνα είναι καλύτερη από τις δύο – τρεις εβδομάδες νωρίτερα, που ήταν απελπιστική κατάσταση, όμως ο ρυθμός βελτίωσης απέχει μακράν από αυτό που αναμέναμε» κατέληξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Γ’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ.

Σχολιάζοντας την ανάγκη να πειστούν οι πολίτες για να εμβολιαστούν, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θυμηθούν τα εμβόλια που έκαναν στην βρεφική και νηπιακή τους ηλικία και τα οποία εξάλειψαν μάστιγες για την ανθρωπότητα και τα οποία αν δεν είχαν γίνει θα είχαμε τρομερή βρεφική και νηπιακή θνησιμότητα, θα είχαμε ανθρώπους που θα είχαν μείνει ανάπηροι από ασθένειες. «Η κάθε εταιρεία είναι ηλίθια που θα βγάλει ένα εμβόλιο που θα την οδηγήσει στην καταστροφή;» αναρωτήθηκε ο συγγραφέας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Κούβελας υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι εγκρίσεις των εμβολίων και πως «αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι ότι αντιμετωπίζουν ένα εντελώς καινούριο πράγμα». «Όλοι του επαγγέλματός μας ξέρουν ότι μια ανακάλυψη παίρνει χρόνο και υπάρχει και μια προανακοίνωση στον επιστημονικό χώρο, σε συνέδρια, σε περιοδικά» σημείωσε ο κ. Κούβελας, διερωτώμενος τι έχει αλλάξει και δεν τηρείται η ίδια διαδικασία.

Ξεκάθαρος ότι δεν θα εμβολιαστεί εμφανίστηκε ο πρώην υφυπουργός και πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού «ΕΝΩΝΩ», Νίκος Μαυραγάνης. «Έχω την αίσθηση ότι μιλάμε για όχι τα εμβόλια που κάναμε μικροί, αλλά για εμβόλια με νέα τεχνολογία και η νέα αυτή τεχνολογία δεν έχει δοκιμαστεί αρκούντως» τόνισε ο πρώην υφυπουργός, υπενθυμίζοντας πως με τη Σύμβαση του Οβιέδο δεν μπορεί να υποχρεώσει κανείς κάποιον να κάνει οποιαδήποτε ιατρική πράξη στο σώμα του.

Ο κ. Μαυραγάνης τέλος αναφέρθηκε σε δημοσίευση του MIT, που έκανε λόγο για ψηφιακό πιστοποιητικό που θα συνοδεύει το εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Βαβέλ - 02/12/2020