Υγεία

Η αρχή του τέλους της πανδημίας: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer και BioNtech

02.12.2020 | 19:52

Οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα στην Μεγάλη Βρετανία όπως ανακοίνωσε σε ομιλία του στην Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον. Η χώρα έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρα δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός μετα διεθνή δίκτυα να κάνουν λόγο για ενα ιστορικό γεγονός και τον διευθύνοντα σύμβουλο της BioNtech να μιλά για την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Η πρώτη έγκριση εμβολίου για τον κορωνοϊό από κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό στον κόσμο, χαιρετίσθηκε σαν ένα ιστορικό γεγονός.

-Έκτακτη είδηση

-Πριν από λίγο η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Phizer.

Ο εμβολιασμός θα αρχίσει στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα και δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως ανακοίνωσε στη βουλή ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε 40 εκατομμύρια δόσεις και οι πρώτες 800.000 αναμένεται να διανεμηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας διακήρυξαν οι επικεφαλής της Phizer και της BioNTech.

«Θα είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι εκτός κλινικών δοκιμών θα κάνουν το εμβόλιο. Πιστεύουμε ότι είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας».

Εμβολιασμοί σε απευθείας σύνδεση 

Το εμβόλιο της Phizer/BioNTech γίνεται σε 2 δόσεις, με διαφορά 21 ημερών, και προβλεπόμενη αποτελεσματικότητα 95%.

Μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση ο υπουργός Υγείας ανταποκρίθηκε στην πρόταση του παρουσιαστή να κάνουν το εμβόλιο σε απευθείας σύνδεση.

Πώς θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα

Μια πρώτη ιδέα για το πως θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, έδωσε το CNN με ρεπορτάζ στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο θα είναι έτοιμο στα μέσα Δεκεμβρίου και θα έχει δυνατότητα εμβολιασμού περίπου 1.000 ανθρώπων την ημέρα.

«Οι άνθρωποι που θα εμβολιάζονται θα έρχονται πρώτα σε αυτό το δωμάτιο όπου θα μιλούν με γιατρό ο οποίος θα τους ρωτά εάν έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα που θα καθιστούσαν τον εμβολιασμό επικίνδυνο.

Στη συνέχεια θα έρχονται εδώ όπου θα γίνεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν τέσσερα δωμάτια προκειμένου να μπορούν να εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι κάθε φορά.»

Αφού θα έχουν κάνει το εμβόλιο, θα έρχονται εδώ, στο χώρο παρακολούθησης όπου θα παρακολουθούνται από ιατρικό προσωπικό επί 15 λεπτά προκειμένου να εξασφαλιστεί δεν έχουν κάποιες σοβαρές αντιδράσεις στο εμβόλιο.

Το MEGA σε εμβολιαστικό κέντρο της Βρετανίας 

Έξω από ένα από τα 50 νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας όπου στήνονται κέντρα εμβολιασμού βρέθηκε ο ανταποκριτής του MEGA Θύμιος Τζάλλας.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Guys Hospital αναμένεται να φτάσουν στη χώρα οι πρώτες δόσεις από τα 800.000 εμβόλια που έχουν ξεκινήσει ήδη από το Βέλγιο, και τότε αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί.

Αν και αρχικά η βρετανική κυβέρνηση είχε πει ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ένοικοι στους οίκους ευγηρίας, ωστόσο επειδή το εμβόλιο της Pfizer φυλάσσεται σε χαμηλή θερμοκρασία δεν είναι εύκολη η μεταφορά του στους οίκους ευγηρίας, και έτσι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν σε αυτά τα 50 νοσοκομεία που ήδη προετοιμάζονται.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/12/2020

Υγεία