Υγεία

Κορωνοϊός: Έγκριση για το εμβόλιό της ζητά και η Moderna – Στο 94,1% η αποτελεσματικότητά του

30.11.2020 | 20:06 Eνσωμάτωση

Με έκτακτα δελτία τους τα δίκτυα ανά τον κόσμο μετέδωσαν τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών της φαρμακοβιομηχανίας Moderna για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τελικά ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% και 100% στην πρόληψη των κρουσμάτων βαριάς μορφής ενώ σήμερα κιόλας κατέθεσε αίτηση για έγκριση από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς Οργανισμούς.

Τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στην χώρα μας πριν το τέλος του έτους, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός τουλάχιστον για όσους θα θελήσουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από το 2021.

Ακόμη και με έκτακτα δελτία τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο της Moderna που σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας έχει αποτελεσματικότητα 94,1%.

Ήδη έχουν καταθέσει αίτημα για έγκριση στις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές Αρχές οι εταιρίες Pfizer και Moderna ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια τους.

Υγειονομικό διαβατήριο για ταξιδιώτες

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 2021 αμέσως μετά την έναρξη του εμβολιασμού οι αεροπορικές εταιρίες θα ζητούν από τους επιβάτες τους πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρώτη θα εφαρμόσει το υγειονομικό διαβατήριο η Αυστραλία και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Προαιτετικός αλλά αναγκαίος ο εμβολιασμός 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό. Στην πράξη όμως θα καθίσταται υποχρεωτικό για όσους θα χρειαστεί να ταξιδέψουν.

«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός».

Έτοιμα ψυγεία για τα εμβόλια

Εφτά ψυγεία που θα καταψύχουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στους -80 βαθμούς κελσίου βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Πρόκειται για θαλάμους βαθέως ψύξεως και χωρούν έως και 100 χιλιάδες εμβόλια. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται και το εμβόλιο, τα ψυγεία θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να αρχίσει άμεσα η χορήγησή του.

Προς έγκριση δύο εμβόλια μέχρι τα τέλη του 2020 στην Ευρώπη

Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι σύντομα θα καταθέσει αίτημα και η Pfizer, το εμβόλιο της οποίας έχει αποτελεσματικότητα 95%.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αύριο αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ενώ φημολογείται ότι ο εμβολιασμός στην Ευρώπη θα ξεκινήσει στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/11/2020