Πολιτική

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ

27.11.2020 | 13:34 Eνσωμάτωση

Με συνέντευξη του στο Bloomberg ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να θέσουν ξεκάθαρα όρια σε ότι αφορά το ποιες ενέργειες θα ανεχτούν από την Τουρκία στην ολοένα αυξανόμενη ένταση στη Μεσόγειο. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται πως η Τουρκία δρα ως ένας αποδεκτός παίκτης στην περιοχή».

Τόνισε ότι η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ συμφωνει πως οι ενέργειες της Τουρκίας είναι επιζήμιες. «Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να συγκρατήσει την παραβατική και προκλητική πολιτική της Άγκυρας», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, ενώ παράλληλα ζήτησε πάγωμα των πωλήσεων όπλων απο τις ΕΕ και Γερμανία προς την Τουρκία.

Χτες αργά το βράδυ ωστόσο η τουρκική πλευρά αντέδρασε στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου με το οποίο με ευρεία πλειοψηφία, για πρώτη φορά, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και κυπριακή Αντιπροσωπεία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι είπε πως απορρίπτουν εντελώς την μη-δεσμευτική σύσταση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία.

Επεσήμανε μάλιστα πως η ελληνοκυπριακή απόφαση αυτή υποδείχθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/11/2020