Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΜΕΘ

27.11.2020 | 17:11

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας στενάζουν και οι γιατροί που ζουν την δραματική καθημερινότητα των διασωληνώσεων σοκάρουν. Γυρίσαμε πίσω 15 ημέρες, λένε με έκρηξη σε εισαγωγές.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η λαίλαπα του κορωνοϊού δε λέει να κοπάσει. Έξι στους 10 νοσηλευόμενους βρίσκονται σε νοσοκομείο του Βορρά, με κορύφωση της ασφυξίας στις ημέρες εφημερίας.

Η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι γεμάτη. Γέμισαν και τα χειρουργεία με ασθενείς Covid-19.

Έκκληση στους πολίτες να προσέχουν

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι υγειονομικοί λένε πως ελπίζουν να δουν βελτίωση τις επόμενες ημέρες.

Μόνο χθες υπό μηχανική υποστήριξη βρίσκονταν 608 ασθενείς. Οι νεκροί δεν πέφτουν γιατί βλέπουμε τι έγινε το προηγούμενο δεκαπενθήμεροι θα σημειώσει η Ματίνα Παγώνη.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στην Αθήνα σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Οι γιατροί τονίζουν πως όλα θα κριθούν από τη συμμόρφωση στα μέτρα.

Επιστροφή σε δόσεις

Το επιδημιολογικό φορτίο θα κρίνει πότε θα ανοίξουν σχολεία, με τις εισηγήσεις να κάνουν λόγο για επαναλειτουργία πριν από τις γιορτές.

Καθώς Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία και Λέσβος παραμένουν ιδιαίτερα επιβαρυμένες, πλέον στο τραπέζι μπαίνει η άρση του lockdown σε δύο ταχύτητες.

Σε αυτό το σενάριο το άνοιγμα θα γίνει νωρίτερα για τις περιοχές με χαμηλή διασπορά αργότερα για τις υπόλοιπες.

Ο Στέλιος Πέτσας από την άλλη, λέει πως ως τώρα δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση στο τραπέζι.

Σταδιακά, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξουν και τα καταστήματα σε τρεις φάσεις με τα μικρά μαγαζιά πρώτα και τα πολυκαταστήματα τελευταία. Άλυτος γρίφος προς το παρόν είναι αν η εστίαση ακόμα και με μέτρα μπορεί να ανοίξει μέσα στις γιορτές.

Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι των ασθενών Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πλέον ασθενούν μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι δεν τα καταφέρνουν στο τέλος.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 27/11/2020

Ελλάδα