Ελλάδα

Σάκης Σωτηράκης: Σοκ στη Θεσσαλονίκη από την απώλεια του διασώστη που νικήθηκε από κορωνοϊό

24.11.2020 | 17:27 Eνσωμάτωση

Σαν βόμβα έπεσε στην Θεσσαλονίκη η απώλεια από κορωνοϊό ενός από τους πιο γνωστούς διασώστες της πόλης του εθελοντή Σάκη Σωτηράκη. Συντετριμμένος ο γιός του 64χρονου πασίγνωστου εθελοντή, μιλάει στο live news για τον πατέρα του, που από έναν σεισμό, κόλλησε το μικρόβιο του εθελοντισμού.

«Είχε γίνει τότε ένας σεισμός στην Θεσσαλονίκη και είχε ακούσει ντόρο να γίνεται σε μία πολυκατοικία και έτσι του βγήκε αυτό το ένστικτο και μπήκε στην οικοδομή να βοηθήσει ήταν μία κυρία που είχε καταπλακωθεί και την έσωσε εντέλει έτσι ξεκίνησε έτσι του βγήκε αυτό το μικρόβιο του εθελοντισμού.»

Φίλοι και κυρίως οι εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Διάσωσης, με τους οποίους συνεργάστηκε θυμούνται τον άνθρωπο που δεν σταματούσε πουθενά. Οπως σε αυτά τα πλάνα από την επιχείρηση απεγκλωβισμού από το πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη με το χιόνι στο σημείο να φτάνει το 1,5 μέτρο.

Ο Σάκης Σωτηράκης έδωσε άνιση μάχη με τον κορωνοϊό. Τα μηνύματα που έστειλε στον επιστήθιο φίλο του, μέσα από το νοσοκομείο, γροθιά στο στομάχι.

«Φίλε κάνε προσευχούλα. Εσένα σε αγαπάει ο Χριστούλης… Είμαι αρκετά δύσκολα και στενάχωρα. Όλοι βογκούν εδώ. Θεέ μου βοήθα…Αύριο ο Ταξιάρχης να βάλει το χέρι του και να ξεριζώσει τον διάολο που μπήκε και με τυραννάει. Πονάω αντιπρόεδρε, υποφέρω.»

Μετά από 10 ημέρες στο νοσοκομείο έφυγε σκορπώντας θλίψη στην οικογένεια και τους φίλους του.

«Ήμουν περήφανος πατέρα για σένα και ήσουν το πρότυπο μου…Είναι μεγάλος και αβάσταχτος ο πόνος μου που έφυγες τόσο νωρίς κολλητέ μου. Θα σε ξαναδώ σίγουρα, μου λείπεις πολύ.»

Τίποτα όμως δεν προμήνυε αρχικά την τραγική κατάληξη.

«Είχε μόνο πυρετό και πόνο στο σώμα του, οι πόνοι που σε πιάνουν στο σώμα σου στην έβδομη όγδοη ημέρα όπως ήμασταν στο σπίτι τον έβλεπα εγώ, εγώ τον κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά δεν ανέπνεε καλά ήταν αθλητής και δεν κάπνιζε ποτέ πρόσεχε την διατροφή του έκανε γυμναστήριο. Πρέπει ο κόσμος να το πάρει λίγο πιο σοβαρά δεν είναι μία απλή γρίπη.»

Όσοι τον γνώριζαν θα μιλήσουν με θαυμασμό για τον άνθρωπο που είχε γεννηθεί με το πνεύμα του εθελοντισμού. Ο άνθρωπος με τα 8 χέρια, όπως έλεγαν οι φίλοι, βρισκόταν παντού, όπου υπήρχε ανάγκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Είχε πάει στην Αϊτή, είχε πάει στο Γιάκοβλεφ, είχε πάει στον σεισμό στην Σερβία ήταν πάρα πολύ δραστήριος άνθρωπος».

«Ήμασταν ίδια σειρά που λέμε γραφτήκαμε την ίδια χρονιά το 1998 δεν θα ξεχάσω ποτέ με τον σεισμό της Αϊτής το 2010 που ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία.»

Ακόμη και στην πανδημία, ο Σωτηράκης και η ομάδα του, βγήκαν μπροστά, μοιράζοντας μέσα προστασίας. Κι όπως λένε οι φίλοι και συνάδελφοί του εθελοντές διασώστες, θα συνεχίσουν το έργο τους, ακόμα και την εποχή του κορωνοιού, για να τιμήσουν έμπρακτα την προσπάθεια που είχε κάνει ο Σάκης Σωτηράκης.

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο γιός του συγκλόνισε με την περιγραφή του

«Μια βδομάδα πριν πάει στο ΑΧΕΠΑ, είχε πυρετό, πονούσε το σώμα του, όπως περνά κανονικά κάποιος τον ιό έτσι τον παιρνούσε και ο πατέρας μου την πρώτη βδομάδα. Επιδεινώθηκε και τον χτύπησε στα πνευμόνια του, λαχάνιαζε όταν πήγαινε από το σαλόνι ως την τουαλέτα, όταν μιλούσε στο τηλέφωνο.

Το συζήτησα μαζί του γιατί τον είδα για πρώτη φορά στη ζωή του να φοβάται, δεν φοβόταν ποτέ. Τον πήγα στο ΑΧΕΠΑ, διαγνώστηκε με πνευμονία. Έμεινε 6-7 ημέρες στην κλινική, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε, αναγκάστηκαν οι γιατροί να τον βάλουν στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε…».

Με τη σειρά του, εμφανώς συγκινημένος ο κ. Λάμπρος Ψευτάκης, φίλος του Σωτήρη Σωτηράκη και Αντιπρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Διάσωσης Πυλαίας Χορτιάτη τόνισε μεταξύ άλλων: «ήταν ένας άνθρωπος αδερφός, πατέρας, μέντορας παντού και πάντα πρώτος, πάντα προσέφερε, όπου άκουγε πόνο έτρεχε. Θα μπρούσαμε να γράψουμε βιβλία για τον Σάκη Σωτηράκη»

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 24/11/2020