Κόσμος

Κορωνοϊός – Περιοριστικά μέτρα: Επεισόδια και συγκρούσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία

22.11.2020 | 13:23

Σε συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις κατέληξαν νέες διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία και στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, επεισόδια ξέσπασαν - εν μέσω lockdown - στο Παρίσι, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, που αντιδρούν στο αμφιλεγόμενο Νόμο Καθολικής Ασφάλειας που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Με οχήματα εκτόξευσης νερού, γκλοπ και συλλήψεις, η γαλλική αστυνομία διαλύει ογκώδη διαδήλωση, εν μέσω lockdown, στο Παρίσι. Την αστυνομική επιχείρηση προσπαθεί να σταματήσει προς στιγμήν διαδηλωτής σε αναπηρικό καροτσάκι. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών στο γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις, είναι ο αμφιλεγόμενος «Νόμος καθολικής ασφάλειας», που ουσιαστικά ποινικοποιεί τη φωτογράφηση ή τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών. Μέτρο, που καταγγέλλεται ότι καταπατά την ελευθερία του Τύπου και ότι παρέχει κάλυψη στα περιστατικά υπέρμετρης χρήσης αστυνομικής βίας. Παρά τις αντιδράσεις, το κυβερνητικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε ήδη σε πρώτη ανάγνωση από τη γαλλική εθνοσυνέλευση και αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» και από τη Γερουσία.

Ένταση σε συγκέντρωση -ακροδεξιών κυρίως- αρνητών της πανδημίας στη Λειψία, στην ανατολική Γερμανία. Με σπρέι πιπεριού, αστυνομικοί προσπαθούν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, που συνωστίζονται χωρίς μάσκες και φωνάζουν συνθήματα κατά των διευρυμένων αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Τα πνεύματα ήταν τεταμένα από νωρίς στην περιοχή, καθώς είχαν οργανωθεί δύο συγκεντρώσεις: μία των αρνητών της πανδημίας και μία αντιδιαδηλωτών, κυρίως αριστερών, που καταγγέλλουν την ακροδεξιά για εργαλειοποίηση του φόβου.

Με αρκετές συλλήψεις έληξαν χθες διαδηλώσεις κατά των μέτρων περιορισμού σε πόλεις της Βρετανίας. Πιο επεισοδιακή ήταν αυτή στο Λίβερπουλ, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας. Πάνω από 20 άτομα συνελήφθησαν. «Ελευθερία» ήταν το κεντρικό σύνθημα του πλήθους, που αποτελούσε ένα κράμα κυρίως αρνητών της πανδημίας και ατόμων που δηλώνουν κόπωση από τους περιορισμούς και φόβο για τις οικονομικές συνέπειες του lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22/11/2020

Κόσμος