Υγεία

ΗΠΑ και Ευρώπη δοκιμάζονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

21.11.2020 | 13:37

Η καραντίνα έχει συμβάλλει σε μικρή μείωση των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι μεγάλος και η πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ασφυκτική.

Αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού εξετάζει η Γερμανία. Στη χώρα καταγράφηκαν χθες σχεδόν 23.000 κρούσματα και 254 θάνατοι. Με το σύστημα υγείας υπό πίεση, ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού σε πολλά νοσοκομεία.

Σοκ εν τω μεταξύ προκαλεί η είδηση ότι η γερμανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα σε βάρος 44χρονου γιατρού στην Έσση, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Εξετάζεται εάν προχώρησε σε υποβοηθούμενη ευθανασία, με τη χορήγηση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος σε δύο ασθενείς, που νοσηλεύονταν στη εντατική με κορωνοϊό. Ομολογώντας τουλάχιστον τη μία περίπτωση, ο γιατρός ανέφερε ότι κίνητρό του ήταν να γλιτώσει τον ασθενή και τους συγγενείς του από τη σκληρή δοκιμασία.

Ελβετία 

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας ακόμη και της πλούσιας Ελβετίας. Τόσο, ώστε η Ένωση Εντατικολόγων πλέον ζητά από τους πιο ευάλωτους απέναντι στον κορωνοϊό πολίτες να προεπιλέγουν εγγράφως τον τρόπο που θα πεθάνουν, σε περίπτωση νοσηλείας και σε συνθήκες έλλειψης μηχανικής υποστήριξης. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, στη χώρα των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων αναφέρθηκαν σχεδόν 5.000 κρούσματα και 111 θάνατοι.

Γαλλία

Πτωτική τάση στον αριθμό κρουσμάτων και υψηλά ποσοστά θανάτων καταγράφει η Γαλλία. Χθες αναφέρθηκαν 634 νεκροί από τον κορωνοϊό και περίπου 23 χιλιάδες νέες μολύνσεις. Οι πρώτες τρεις εβδομάδες του λοκντάουν φαίνεται να αποδίδουν, εκτιμούν αρχές και γιατροί, που διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ρωσία

Κάμερα κλειστού κυκλώματος σε αστικό λεωφορείο στην Αγία Πετρούπολη καταγράφει τη συμπλοκή δύο επιβατών. Αιτία; Η σύσταση του ενός προς τον άλλο να φορέσει μάσκα.

Η μεταξύ τους διένεξη συνεχίσθηκε στο δρόμο και είχε τραγική κατάληξη. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο άνδρας που δέχθηκε την επίπληξη καταδίωξε τον 50χρονο που του έκανε τη σύσταση και τον μαχαίρωσε στην πλάτη. Το θύμα ήταν αναπληρωτής διευθυντής επιστημονικού κέντρου της Αγίας Πετρούπολης. Ο δράστης συνελήφθη.

Σε όλη τη Ρωσία εν τω μεταξύ η πανδημία καλπάζει. Μόνον χθες, καταγράφθηκαν πάνω από 24 χιλιάδες νέα κρούσματα και  461 θάνατοι.

ΗΠΑ

Το ένα αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις μέσα στο τελευταίο 24ωρο, καταγράφθηκαν πάνω από 200.000 νέες μολύνσεις και 1.951 θάνατοι.

Στα νέα κρούσματα συγκαταλέγονται ο μεγαλύτερος γιός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο γιός του προσωπικού δικηγόρου του, του Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/11/2020

Υγεία