Υγεία

Pfizer και Biotech κατέθεσαν αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση – 425 εκατ. δόσεις θα προμηθευτεί η Ε.Ε.

20.11.2020 | 20:53

Η Pfizer υπέβαλε σήμερα αίτημα για έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δοθεί έγκριση για κυκλοφορία δύο εμβολίων στο δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.

Στην τελική ευθεία για την διάθεση του πρώτου εμβολίου για τον κορωνοϊό μπαίνει η ερευνητική κοινότητα. Η BioNTech ζήτησε κατεπείγουσα έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο που παρασκευάζει με την Πφάιζερ.

«Ελπίζουμε ότι θα εξετάσουν τα στοιχεία για όσο χρόνο χρειάζονται και θα μας ανάψουν το “πράσινο φως” για να αρχίσουμε τη διανομή του εμβολίου.»

«Αν όλα εξελιχθούν χωρίς προβλήματα η Υπηρεσία Φαρμάκων μάς λέει ότι η υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για την BioNTech και την Moderna μπορεί να έχει δοθεί στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου 2020.»

Η ΕΕ θα πληρώσει πάνω από 8,5 δισ. ευρώ για 425 εκατ. δόσεις των εμβολίων της Πφάιζερ και της Κιούρβακ. Πάντως όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και διακεκριμένοι επιστήμονες επιμένουν ότι τα μέτρα προφύλαξης πρέπει να διατηρηθούν.

«(Το εμβόλιο) δεν είναι πανάκεια. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ότι χρειαζόμαστε επιτήρηση για να είμαστε πιο δυνατοί. Χρειαζόμαστε τα μέτρα δημόσιας υγείας.»

«Αν βρίσκεστε σε μάχη και έρχεται το ιππικό, δεν σταματάτε να πυροβολείτε. Συνεχίζετε μέχρι να φτάσει το ιππικό. Και ακόμη και τότε ίσως θέλετε να συνεχίσετε να πολεμάτε.».

Αεροπορικές και μεταφορικές εταιρείες ετοιμάζονται για αποθήκευση και μεταφορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου σε ψύξη μείον 70 βαθμούς Κελσίου ενώ γερμανική βιομηχανία κινείται προς την κατεύθυνση της μαζικής παραγωγής καταψυκτών που θα μπορούν να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν τα εμβόλια σε πολικές θερμοκρασίες.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20/11/2020

Υγεία