Ελλάδα

Κορωνοϊός: SOS εκπέμπει η Βόρεια Ελλάδα – Γέμισαν οι εντατικές μονάδες από ασθενείς με κορωνοϊό

20.11.2020 | 20:14 Eνσωμάτωση

Πρωταγωνιστές σε έναν εφιάλτη που όμοιό τους δεν έχουν ξαναδεί, είναι τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, οι κλινικές και οι εντατικές μονάδες κορωνοϊού ξεχειλίζουν από θετικούς ασθενείς, οι θάνατοι είναι καθημερινοί.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει εκπέμψει εδώ και μέρες SOS. Εκεί νιώθουν να χάνεται η μάχη κατά της πανδημίας.

Στα δύο νοσοκομεία της Πέλλας, προσωπικό και ασθενείς ζουν τον εφιάλτη. Πολεμικές σκηνές και καταστάσεις που ούτε οι ίδιοι οι γιατροί είχαν φανταστεί ότι μπορεί κάποτε να ζήσουν.

Τη μάχη στα νοσοκομεία δίνουν οι εργαζόμενοι μετρώντας και οι ίδιοι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.

Στις Σέρρες, που κατέγραψαν περισσότερα κρούσματα και από τη Λάρισα, λειτουργεί μόνο ένα νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται 130 ασθενείς στην κλινική covid και 13 στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την Πέμπτη διαπιστώθηκαν 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού στις Σέρρες, 155 στη Λάρισα, 149 στην Πέλλα, 112 στη Δράμα, 109 στην Ημαθία, 103 στην Πιερία και 73 στη Χαλκιδική. Τα νούμερα είναι αμείλικτα.

Στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 2 κρεβάτια σε εντατικές για ασθενείς κορωνοϊού. Μόλις 12 κενές κλίνες υπάρχουν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα οι γιατροί αναζητούν λύσεις σε προσωπικό και χώρο. Οι θάλαμοι και οι κλινικές έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Οι ασθενείς άλλων παθήσεων στριμώχνονται για να δημιουργηθούν νέες κλινικές κορωνοϊού.

Στη Δράμα οι γιατροί καταγγέλλουν ότι επιστρατεύτηκαν τα ράντζα. Στην Ημαθία, περισσεύουν μόλις δυο κρεβάτια στην εντατική. Το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει συνεχώς εκκλήσεις για προσλήψεις και κυρίως για χώρους προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κλινικές covid.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/11/2020