Κόσμος

Κορωνοϊός: Ελπίδες από τα εμβόλια Οξφόρδης – Pfizer & Biontech

19.11.2020 | 19:22 Eνσωμάτωση

Νέες ελπίδες δίνει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την εταιρεία Astra Zeneca.

Πρόκειται για αποτελέσματα της Φάσης 2 των δοκιμών, που δείχνουν ότι το 99% των εθελοντών αναπτύσσουν αντισώματα.

Την Παρασκευή, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BionTech θα ζητήσουν άμεση έγκριση μετά τη διαπίστωση ότι το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 95% σε όλες της ηλικιακές ομάδες και 94% στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Πριν από μια εβδομάδα η Moderna είχε ανακοινώσει αποτελεσματικότητα 94,5% ενώ εκκρεμεί η δική της τελική ανάλυση. Τα δύο εμβόλια ενδέχεται να λάβουν έγκριση εντός των επόμενων εβδομάδων, λέει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Παγκόσμια πρόκληση η μεταφορά του εμβολίου

Οι αεροπορικές εταιρίες ήδη ετοιμάζονται για τη μεταφορά των σκευασμάτων που απαιτεί ειδικές συνθήκες.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τέσσερις εταιρίες, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με δύο ακόμα. Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει συνολικά 25 εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία θα είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν πρόκειται να δουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα μία μεγάλη διεθνή έκθεσή τους για την υγεία στην Ευρώπη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 19/11/2020