Υγεία

Εμβόλιο – κορωνοϊός: Pfizer/BionTech ζητούν αύριο έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου

19.11.2020 | 21:11 Eνσωμάτωση

Έτοιμη να προχωρήσει άμεσα στη διανομή του εμβολίου μόλις πάρει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές δηλώνει η Phizer την ώρα που οι Βρυξέλλες τρέχουν να υπογράψουν τις συμφωνίες ΚΑΙ με τους έξι φαρμακευτικούς κολοσσούς. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για να να δεχθεί τα εμβόλια και πρότεινε να εμβολιαστούν πρώτοι και δημόσια οι πολιτικοί μαζί με τις οικογένειές του για να δώσουν το παράδειγμα στην κοινωνία.

Την άμεση έγκριση του εμβολίου τους από την αρμόδια αμερικανική αρχή θα ζητήσουν αύριο οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BionTech, που επικαλούνται αποτελεσματικότητα 95%.

«Μόλις πάρουμε το πράσινο φως, ο στόχος μας είναι να αρχίσουμε τη διανομή του εμβολίου μέσα σε λίγες ώρες.»

«Εάν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διάθεση του προς Ευρώπη και ΗΠΑ το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου. Μπορείτε να το δείτε και ως δώρο Χριστουγέννων αλλά το πιο σημαντικό είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και να λάβουμε την έγκριση.»

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από τη 2η φάση κλινικών δοκιμών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την Astra Zeneca.

«Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει έχει πολύ καλά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους ασθενείς και προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απάντηση, παρόμοια με αυτή που εντοπίζεται στους νέους.»

Στις Βρυξέλλες πάντως μένουν πολλά να γίνουν ακόμη για την υπογραφή συμφωνιών με εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους. Όπως είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ευρώπη έχει υπογράψει συμβόλαια με τις εταιρείες AstraZeneca, Johnson&Johnson και Sanofi-GSK. Τις επόμενες μέρες υπογράφεται η συμφωνία με PFIZER-BioNTech. Ωστόσο σε διαπραγμάτευση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι με τις εταιρείες Moderna και CureVac.

Στην τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/11/2020