Υγεία

Κορωνοϊός: Η εκτίμηση των ειδικών για την πορεία των κρουσμάτων

18.11.2020 | 17:54 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Εξέφρασε την ανησυχία της και για τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και γιατί οι λειτουργεί υγείας δεν έχουν καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει στην κοινότητα.

«Ξέρουμε ότι ειναι μια νοσος κρυφή, ένας εχθρός άγνωστος και ταυτόχρονα δεν έχουμε μελέτες επιδημιολογοικές που να περιγρ΄φουν κάθε 2-3 μέρες πόσα έιναι τα κρούσματα και που, είναι ύπολη νόσοςο και δεν ξέρουμε που θα είναι το επόμενο κύμα και πού πρέπει να παρέμβουμε», σημείωσε.

«Θα το περάσουμε με τι απώλειες όμως.», σημείωσε ζητώντας  εντατικοπόιηση των μέτρωνκαι μεταξύ των ανθρώπων και για τους λειτουργούς της πολιτείας, «να πάρουν πιο γενναίες οικονομικές αποφάσεις», υπογράμμισε ξεχωρίζοντας την ανάγκη για δυνατότητα συνταγογράφησης των τεστ.

«Περνάμε τριπλή κρίση, (οικνομική, κοινωνική και κυρίως υγειονομική) αν δεν λύσουμε την υγειονομική δεν θα λυθεί καμία από τις άλλες δύο, πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα ελέγξουμε την πανδημία.Πώς θα μειώσουμε τα κρούσματα», ανέφερε.

Τονίζοντας πως είναι αδήριτη η ανάγκη της πρόληψης για την αντιμετώπιση του ιού, με την τήρηση των πέντε βασικών μέτρων.

Σημείωσε πως πρέπει να γίνονται πολλά τεστ σε τυχαίο δείγμα και αντιπροσωπευτικό και πως είναι «πολύ επείγον να δώσουμε προσοχή εκεί που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός εξ ανάγκης. Στους Ρομά, στις δομές προσφύγων, στις φυλακές, στο στράτευμα, στους άστεγους, στις βιομαχηνίες και τα εργοστάσια όπου οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να μην κρατάνε αποστάσεις».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 18/11/2020