Ελλάδα

Δραματικό sos από τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα

18.11.2020 | 13:07 Eνσωμάτωση

Σαρώνει τη χώρα ο κορωνοϊός και μπορεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες να είναι ελαφρώς μειωμένα, αυτό όμως δεν καθησυχάζει τους ειδικούς. Χθες σημειώθηκε ξανά τετραψήφιος αριθμός μολύνσεων με 2.422, ενώ 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό έχει αγγίξει τους 602. Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει κρίσιμη με τις εντατικές να γεμίζουν ασφυκτικά. Στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι κλίνες που υπάρχουν πλέον είναι ελάχιστες.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, με 16 να μπαίνουν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, αυξάνοντας δραματικά την πίεση στις υγειονομικές δομές της περιοχής αλλά και όμορων πόλεων, που έχουν επιστρατευτεί σε αυτή την υγειονομική μάχη.

Πλέον το 94% των κλινών εντατικής θεραπείας για περιστατικά κορωνοϊού στην Περιφέρεια Μακεδονίας είναι καλυμμένο. Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, όπου διακομίζοντας ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα φτάνει το 89%.

Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται και στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Στα νοσοκομεία της περιοχής, υπάρχουν μόλις 3 κενά κρεβάτια.

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 2.422 νέα κρούσματα. Παρά την σχετική σταθεροποίηση των ημερήσιων διαγνώσεων, ο αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε νέο «άλμα» στους 465, ενώ καταγράφηκαν και 65 θάνατοι.

Τόσο οι επιστημονικές όσο και οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα με αγωνία, αφού τα στοιχεία των επόμενων 10 ημερών θα καθορίσουν το χρόνο και τον τρόπο εξόδου από την καραντίνα.

Η Θεσσαλονίκη χτυπιέται αλύπητα από τον κορωνοϊό και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή. Οι κλίνες που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες ενώ κάθε μέρα διασωληνώνονται όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας.

Στο «ΑΧΕΠΑ» οι ουρές του κόσμου δεν έχουν τελειωμό, καθώς δεκάδες είναι οι Θεσσαλονικείς που σπεύδουν για να κάνουν τα rapid test προκειμένου να διαπιστώσουν αν νοσούν ή όχι. Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι μονάδες είναι υπερπλήρεις.

Στη μάχη του κορωνοϊού ρίχνονται και δέκα νοσηλεύτριες από τα νοσοκομεία της Κρήτης , οι οποίες εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πρώτη γραμμή και συγκεκριμένα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. Το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσουν με πτήση από το Ηράκλειο Κρήτης για να συμβάλλουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Θα παραμείνουν εκεί για δύο εβδομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/11/2020