Υγεία

Πανδημία και εμβόλιο: Τι λένε οι ειδικοί στο MEGA

17.11.2020 | 09:40 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Νάπολης, Κώστας Σιέττος για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και το εμβολίου.

Αρχικά, οι δύο επιστήμονες αναφέρθηκαν στην σημερινή επετειακή ημέρα του Πολυτεχνείου με την κυρία Λινού να υποστηρίζει πως «πρέπει να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο αλλά χωρίς συνωστισμό. Ο βασικός κανόνας είναι η απόσταση προς όλες τις κατευθύνσεις και η χρήση μάσκας, διαφορετικά είναι επικίνδυνο για όλους μας», ενώ ο κ. Σιέττας τόνισε πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και αποκτούν σύγχρονο νόημα.

Περιέγραψε επίσης τις συνθήκες στην Ιταλία, όπου το σύστημα υγείας πλησιάζει στα όριά του με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 500 ημερησίως και τον αριθμό των κρουσμάτων σε 30.000.

Για την Ελλάδα υποστήριξε πως βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς ενώ στο πρώτο κύμα ο κόσμος κέρδισε πολύτιμο χρόνο με τα μέτρα που ελήφθησαν, τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Από την πλευρά της η κυρία Λινού, μίλησε για το εμβόλιο και πως αυτό θα είναι προς διάθεση μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο εξέφρασε τους φόβους της ότι ο κόσμος δύσκολα θα το δεχθεί και ότι δε θα υπάρχουν επαρκείς δόσεις.

«Παράλληλα ε την προσπάθεια για επαρκείς δόσεις, πρέπει να γίνονται και συνεχείς καμπάνιες για να πειστεί ο ελληνικός πληθυσμός ώστε να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα μπορεί να υπάρχει μαζικός εμβολιασμός υπό τρεις προϋποθέσεις: το εμβόλιο να έχει φθάσει στην Ελλάδα, να υπάρχει υποδομή για να διακινηθεί, να υπάρχουν οι λειτουργοί υγείας που θα το χορηγήσουν κι ένας πληθυσμός που θα το δεχθεί», υποστήριξε και πρόσθεσε πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δε θα αδειοδοτούταν.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 17/11/2020