Υγεία

Κορωνοϊός: Φως στο τέλος του τούνελ με τα δύο εμβόλια

17.11.2020 | 18:01

Πιλοτικό πρόγραμμα παράδοσης για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, ξεκίνησε η Pfizer, ενώ την ίδια στιγμή, οι γιατροί στις ΗΠΑ ξεκίνησαν εθελοντικά να κάνουν το εμβόλιο της Moderna.

H δόκτωρ Κρις Περνέλ, η οποία είναι νοσοκόμα στο Νιου Τζέρσει και έχει χάσει πρόσφατα τον πατέρα της από κορωνοϊό αποφάσισε να κάνει και τις δύο δόσεις.

«Η πρώτη ένεση έμοιαζε με το εμβόλιο της γρίπης.Ένιωσαν πόνο και κόπωση. Αυτό κράτησε για μερικές ημέρες. Δεν με ενοχλούσε όμως στις καθημερινές μου δραστηριότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η δεύτερη δόση ήταν διαφορετική. Την έκανα νωρίς το πρωί, τον Οκτώβριο, και μέχρι το τέλος της ημέρας ένιωθα ανήμπορη να βγω από το αμάξι».

Η εταιρία μοίρασε χτες… ενέσεις αισιοδοξίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της έχει σχεδόν 95% αποτελεσματικότητα.

«Η πρώτη συμφωνία που εξασφαλίσαμε με την κυβέρνηση των Η.Π.Α ήταν για μία παραγγελία 100 εκατομμυρίων δόσεων. Έτσι, πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να προσφέρουμε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια από τα 100 εκατομμύρια πριν από το τέλος του έτους» τόνισε ο Στέφαν Μπάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Μoderna.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Moderna, ενώ έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με πέντε εταιρείες, το πιο πρόσφατο χθες με τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο CureVac.

«Θα εγκρίνουμε μία νέα σύμβαση για την εξασφάλιση ενός ακόμη εμβολίου κατά της Covid-19 για τους Ευρωπαίους. Αυτή η σύμβαση μας επιτρέπει να αγοράσουμε πάνω από 405 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που παράγεται από την ευρωπαϊκή εταιρεία CureVac» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού

Στην πρώτη φάση δε θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων για να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ένα από τα πράγματα που με απασχολεί πολύ έντονα είναι ότι σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς τα κρούσματα σήμερα ειναι 54 με 55 εκατομμύρια παγκοσμίως. Κάποιες εταιρείες μιλάνε για παραγωγή 20 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων τον πρώτο χρόνο, άρα θα υπάρχει πολύς χώρος και για άλλες εταιρείες γιατί η ζήτηση θα είναι τεράστια.

Θεωρείται βέβαιο πως οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι πιο ευάλωτοι πολίτες θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

«Αν υπάρξει νέα απειλή στο μέλλον, με αυτήν την τεχνολογία μπορούμε να ανταποκριθούμε πολύ πιο γρήγορα για να δημιουργήσουμε υποψήφιο εμβόλιο υπογράμμισε ο ερευνητής εμβολίων Ζόλταν Κις.

Η νέα τεχνολογία εμβολίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μελλοντικών ασθενειών, γνωστών και άγνωστων, λένε οι επιστήμονες.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 17/11/2020

Υγεία