Ελλάδα

Εστίαση: Πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν μετά το lockdown;

15.11.2020 | 08:29

Περί τις 80.000 επιχειρήσεις και 330.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης πλήττονται από το νέο lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα, σύμφωνα με τον Γιώργο Χότζογλου.

Όπως εξήγησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού, η κατάσταση στον κλάδο είναι «τραγική».

«Δεν ξέρουμε πόσοι επιχειρηματίες θα καταφέρουν να ξανά ανοίξουν μετά το lockdown. Και αυτός μας ανησυχεί. Η εστίαση πλήρωσε το μάρμαρο για κάποιους επιχειρηματίες που δεν τήρησαν τα μέτρα, αλλά και για τον διαχωρισμό μεταξύ καφέ και μπαρ που δεν έκανε η πολιτεία» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, οι περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ενώ άλλοι είναι ήδη στην ανεργία.

Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος με το επίδομα που θα λάβουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, ήταν σαφής.

«Δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος όταν βλέπω συναδέλφους μου να έχουν μηδενικό εισόδημα. Και κάποιοι, οι εποχικά εργαζόμενοι, έχουν μηδενικό εισόδημα από την περσινή σεζόν» σημείωσε με νόημα.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι το υπουργείο Εργασίας δεσμεύθηκε να προσφέρει κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε πληττόμενους του κλάδου της εστίασης, δίχως να διευκρινήσει ποιους αφορά συγκεκριμένα ή πόσα θα χρήματα θα λάβουν.

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μου θέλουν στήριξη. Πρέπει να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο υπουργείο Εργασίας είπε: «Διαπίστωσα προσωπικά, ότι από τον υπουργό Εργασίας μέχρι τις υπηρεσίες, δουλεύουν μέχρι τη 01:00 τα μεσάνυχτα στο υπουργείο. Έγιναν λάθη, έγιναν παραλείψεις, αλλά μην αδικούμε την προσπάθεια που γίνεται».

Παράλληλα, γνωστοποίησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε, οι ξενοδόχοι έκαναν πρόταση μείωσης μισθού της τάξης του 20%, την οποία ωστόσο ανακάλεσαν στη συνέχεια.

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 15/11/2020

Ελλάδα