Ελλάδα

Καραντίνα: Άδειασαν οι πόλεις, περιορίστηκαν οι μετακινήσεις και τα sms

14.11.2020 | 13:18 Eνσωμάτωση

Από χθες βράδυ τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ ως τις πέντε το πρωί με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων σε κοντινή απόσταση από την οικεία.

Σε ρυθμό νέων μέτρων κινείται η χώρα μας από χθες. Οι μετακινήσεις περιορισμένες, το ίδιο και τα μηνύματα στο 13033. Πρώτη νύχτα εφαρμογής του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης σε όλη την Ελλάδα και οι πόλεις ανά την χώρα άδειασαν.

Οι μετακινήσεις περιορίστηκαν μονάχα στις απολύτως απαραίτητες και αστυνομικοί βρίσκονταν σε αρκετά σημεία για να ελέγχουν την τήρηση ή μη του μέτρου.

Οι έλεγχοι που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας ήταν σαρωτικοί, με τους αστυνομικούς να ελέγχουν λεωφορεία αυτοκίνητα και πεζούς. Σε περίπτωση μη τήρηση των μέτρων τα πρόστιμα έπεσαν βροχή.

Από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ο μοναδικοί λόγοι για τους οποίους επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 9 είναι μόνο λόγοι υγείας εργασίας και εξυπηρέτηση κατοικιδίου ζώου.

Μαζί με τα νέα μέτρα άλλαξε και το ωράριο λειτουργίας μια σειράς καταστημάτων, και θα ισχύσει για όσο διαρκέσει το lockdown.

Super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, καθώς και φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων παραμένουν ανοιχτά έως τις 08:30 το βράδυ.

Μάλιστα, super market και mini market μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Ενώ τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Στην Θεσσαλονίκη των χιλιάδων κρουσμάτων, φοιτητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες διοργάνωσαν πάρτι σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία και εντόπισαν νεαρούς και νεαρές να διασκεδάζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι ένοικοι, ένας Γάλλος και ένας Παλαιστίνιος συνελήφθησαν και έκαστος έλαβαν 3.000 πρόστιμο.

Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων φαίνεται να πήγε καλά και τώρα στοίχημα ειδικών και κυβέρνησης είναι η τήρησή τους με σκοπό της μείωση των κρουσμάτων και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Το ρεπορτάζ από το κέντρο της Αθήνας και την Πάτρα δίνουν οι ρεπόρτερ του Μega Παναγιώτης Φωτεινός και Απόστολος Βουλδής που μεταφέρουν την εικόνα από την κίνηση στους δρόμους και τους ελέγχους της αστυνομίας.

Τα τρία πρώτα εικοσιτετράωρα του lockdown είδαμε εικόνες που δεν παρέπεμπαν σε πόλη που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από την πανδημία, ωστόσο η εικόνα έχει πλέον αλλάξει αφού οι πολίτες συμμορφώνονται στα νέα μέτρα.

Η πλατεία Συντάγματος είναι σχεδόν άδεια και κυκλοφορούν μόνο όσοι έχουν στείλει το σχετικό  sms ή εργάζονται.

Στο μεταξύ γύρω από την πλατεία βρίσκονται αστυνομικοί καθώς νωρίτερα σήμερα Σάββατο υπήρχε η πληροφορία ότι θα συγκεντρώνονταν αρνητές, πληροφορία που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Έγιναν πάντως κάποιοι έλεγχοι σε πολίτες για το σχετικό sms και τα στοιχεία τους και στη συνεχεια τους άφησαν να φύγουν. Ενώ τρία άτομα προσήχθησαν.

Περιορισμένη είναι και η κίνηση στην Πάτρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/11/2020