Κόσμος

Κορωνοϊός: Tι λένε οι πρώτοι εθελοντές για το εμβόλιο της Pfizer

11.11.2020 | 13:12 Eνσωμάτωση

Υπογράφεται σήμερα στις Βρυξέλλες η συμφωνία της Κομισιόν με τις δυο εταιρείες που παρασκεύασαν το εμβόλιο του κορωνοϊού, για τη διάθεση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον αυτό εγκριθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές έκαναν λόγο για ελαφρές παρενέργειες από το εμβόλιο.

Οι παρενέργειες του πολυαναμενόμενου εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού μπορούν να συγκριθούν με εκείνες του εμβολίου της γρίπης.

Αυτό αποκαλύπτουν εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου και μιλούν για πονοκεφάλους, πυρετό και μυϊκούς πόνους.

«Το μόνο που μπορώ να εξηγήσω για τις παρενέργειες που είχα και ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι είναι αστείο, αλλά μπορεί να περιγραφεί μόνο ως δυνατός πονοκέφαλος μετά από μεθύσι.

Είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να το περιγράψω, για την πρώτη δόση. Η δεύτερη δόση ήταν πιο ήπια, όμως η πρώτη μου προκάλεσε δυνατό πονοκέφαλο» δηλώνει σχετικά εθελοντής.

Παρόμοια εμπειρία είχε και μία 45χρονη εθελόντρια από το Μιζούρι που έλαβε τη δεύτερη δόση τον περασμένο μήνα. Ανέφερε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους σε όλο το σώμα

Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι σε έξι χώρες πήραν μέρος στις δοκιμές της φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναμένονται νεότερα από μία δεύτερη ομάδα εθελοντών.

Στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊο, οι αντιδράσεις του κόσμου ποικίλουν.

Ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Aλβέρτος Μπουρλά τόνισε μέσω twitter τη σημασία της τήρησης των μέτρων ασφαλείας.

«Tο εμβόλιο για τον Covid-19 εάν εγκριθεί, θα συμβάλλει σημαντικά στα παγκόσμια προγράμματα πρόληψης, δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών Αρχών Υγείας. Και θυμηθείτε να φοράτε τις μάσκες σας.

Η Pfizer προσπαθεί ήδη να λύσει το πρόβλημα της αποθήκευσης του εμβολίου που πρέπει να φυλάσσεται σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Κορυφαίος επιστήμονας του κολοσσού αποκάλυψε oτι οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου σε μορφή σκόνης, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Pfizer αναμένεται να καταθέσει και το επίσημο αίτημα για την έγκριση του εμβολίου από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές» γράφει στην σχετική ανάρτησή του.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/11/2020