Υγεία

Εμβόλιο Pfizer: Χαμόγελα και αισιοδοξία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

10.11.2020 | 16:47

Ελπίδα σε όλο τον κόσμο έδωσαν οι ανακοινώσεις ότι το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, που αναπτύσσουν από κοινού Pfizer και BioNTech, έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα.

Ελπίδα σε όλο τον κόσμο έδωσαν οι ανακοινώσεις ότι το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, που αναπτύσσουν από κοινού Pfizer και BioNTech, έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα.

Φαίνεται πως πλέον τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι απλοί πολίτες βλέπουν φως στο τούνελ του κορωναϊού με όσα εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Για το θέμα του εμβολίου μίλησε ο Αμερικανός «Τσιόδρας», Αντόνι Φαούτσι, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

«Υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα για τη διάρκεια του αποτελέσματος, για το πόσο αποτελεσματικό είναι για τους ηλικιωμένους και τους νεότερους. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το εμβόλιο είναι κατά περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Είναι κάτι αναπάντεχο και θα παίξει σημαντικό ρόλο για το ποιο θα είναι το τέλος αυτής της ιστορίας. Αυτή είναι η άμεση καλή είδηση.

Το άλλο καλό και σημαντικό νέο είναι ότι δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο του τύπου mRNA. Είναι και η άλλη εταιρεία, η MODERNA, που αναπτύσσει παρόμοιο, αν όχι ίδιο εμβόλιο. Τα αποτελέσματα τους αναμένονται σύντομα. Όποτε, όπως φαίνεται, θα έχουμε πάνω από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Φαουτσί.

Ποιοί όμως είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια και μας υπόσχονται επιστροφή στην κανονικότητα;

Πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Αλβέρτος Μπουρλά, ενώ πίσω από την BioNTech ένα παντρεμένο ζευγάρι γιατρών από τη Γερμανία, τουρκικής καταγωγής.

Οι γιατροί Ογκούρ Σαχίν (Ugur Sahin) και Οζλέμ Τουρέτσι (Oezlem Tuereci), οι οποίοι δεσμεύτηκαν από την αγάπη τους για την ιατρική έρευνα, είναι το αντρόγυνο που έχει μερίδιο της επιτυχίας για το εμβόλιο Covid-19 που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.

Από ταπεινές ρίζες ως γιος ενός Τούρκου μετανάστη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin, 55 ετών, πλέον συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς, μαζί με τη σύζυγό του και συνάδελφο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Oezlem Tuereci, 53 ετών, αναφέρει το Reuters.

Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά έχει καταφέρει «θαύματα» στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 10/11/2020

Υγεία