Υγεία

Εμβόλιο: Οι ελπίδες και το «αγκάθι» στη διανομή

10.11.2020 | 17:14

Σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία διατηρείται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ με συγκεκριμένο τρόπο θα γίνεται και η διανομή και φύλαξή του.

Η ανακοίνωση ότι το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δείχνει να προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό έκανε την Δευτέρα το γύρο του κόσμου και χαιρετίστηκε από κυβερνήσεις ως ορόσημο στον πόλεμο κατά της τρέχουσας πανδημίας.

Για να συντηρηθεί το εμβόλιο μέχρι να χορηγηθεί χρειάζονται θερμοκρασίες -70 βαθμούς Κελσίου (σε θερμοκρασίες 2-3 βαθμών Κελσίου το εμβόλιο συντηρείται για 5 ημέρες) . Αυτές οι θερμοκρασίες δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία. Χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις. Γι αυτό και θα γίνει σε εξειδικευμένα κέντρα. Για να γίνει η διανομή του εμβολίου καθίσταται απαραίτητη ειδική επιχείρηση.

Το εμβόλιο θα μεταφέρεται σε μια ειδική βαλίτσα που θα περιέχει ένα συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων. Βαλίτσα με ειδικό θερμικό σύστημα και GPS.

Η παραγωγή του γίνεται στις ΗΠΑ. Μετά θα φύγει για την Γερμανία κι από εκεί και στο Βέλγιο, κι έκτοτε θα γίνει μια τεράστια επιχείρηση διανομής του κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στα Χριστούγεννα.
Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται τέλη Αυγούστου, θα χορηγούνται δύο δόσεις και θα προστατεύει για ένα χρόνο.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 10/11/2020

Υγεία