Κόσμος

ΗΠΑ: Με τον αέρα του νικητή ο Τζο Μπάιντεν – Ασφυκτικές πιέσεις στον Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του

09.11.2020 | 14:01 Eνσωμάτωση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη συγκρότηση ομάδας ειδικών και επιστημόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας ανακοινώνει σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, 72 ημέρες πριν από την επίσημη ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μην παραδέχεται την ήττα του και επιμένει να αμφισβητεί την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Στους δρόμους, οι πανηγυρισμοί συνεχίζονται…. Στον Λευκό Οίκο, τα παρατράγουδα αρχίζουν… Με τον αέρα του νικητή, ο Τζο Μπάιντεν βάζει φουλ τις μηχανές, προλειαίνοντας το έδαφος μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, σε 72 ημέρες. Σήμερα, ανακοινώνει τη συγκρότηση 12μελούς ομάδας κρούσης ειδικών και επιστημόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας, που πλέον μετρά πάνω από 237 χιλιάδες νεκρούς και 10 εκατομμύρια κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν θα εργαστεί πάνω στην καταπολέμηση της πανδημίας και πιθανότατα θα έχει διαβουλεύσεις με τον Δρα Άντονι Φάουτσι για τις επόμενες κινήσεις. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος. Το ερώτημα όμως είναι τι μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ για να θολώσει τα νερά της μεταβατικής περιόδου.

Καταγγέλλοντας και πάλι μέσω Twitter «κλεμμένες» εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα. Επιμένει στις αγωγές. Αμφισβητεί ανοιχτά την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας. Φαινομενικά απτόητος, αναχώρησε χθες από τον Λευκό Οίκο για άλλη μία παρτίδα γκολφ. Καθ’ οδόν, ωστόσο, πολίτες του υπενθύμιζαν την πραγματικότητα.

Ο αντιπρόεδρος Πενς επιλέγει τη σιωπή απέναντι στις μεθοδεύσεις του προέδρου. Στο πλευρό του Τραμπ επιστρατεύθηκε πάντως η σύζυγός του, Μελάνια, με μία καθυστερημένη ανάρτηση στο twitter.

Οι Ρεπουμπλικανοί είναι διχασμένοι. Μετά τους Μιτ Ρόμνεϊ και Τζεμπ Μπους, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τζόρτζ Μπους συνεχάρη, μέσω του twitter, τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του, με τον οποίο –ανέφερε- έχει ήδη μιλήσει.

Σιγή ασυρμάτου τηρούν τα περισσότερα μέλη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, όπου η συνεργασία τους θεωρείται απαραίτητη για να αποφευχθεί τυχόν παράλυση των θεσμών.

Στο μεταξύ έντονες είναι οι πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος όμως αρνείται πεισματικά και δε δέχεται να ακούσει ούτε το γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, ούτε τη σύζυγο του Μελάνια η οποία φέρεται να αυτή να τον συμβουλεύει να αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Θολό είναι το τοπίο για τις επόμενες κινήσεις τουενώ ήδη έχει αρχίσει ο πόλεμος μέσα στο επ ιτελείο του για την απόδοση ευθυνών αλλά και φήμες χωρισμού με τη Μελάνια.

Οι επικριτές του σήμερα κατηγορούν τον Κούσνερ ότι ήταν πολύ απασχολημένος με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του κορωνοϊού και των ειρηνευτικών συμφωνιών στη Μέση Ανατολή και πως δεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην εκστρατεία.

«Ήταν απασχολημένος κάνοντας τον Πρόεδρο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην “Washington Post” Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

Σιγά σιγά ωστόσο, η εκστρατεία φαίνεται να προετοιμάζεται για την παραδοχή της ήττας. Κανένας σημαντικός αξιωματούχος άλλωστε που συμμετείχε στον αγώνα της επανεκλογής δεν εμφανίστηκε στα κυριακάτικα talk shows. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τόσο ο Κούσνερ, όσο και η σύζυγός του Μελάνια τον πιέζουν να αποδεχτεί την ήττα του.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/11/2020