Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς θα επιδράσει το lockdown στην εξάπλωση της πανδημίας – 60 με 80 χιλιάδες ενεργά κρούσματα «βλέπουν» οι ειδικοί

07.11.2020 | 09:39 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, και πώς αναμένεται να επιδράσει στην εξάπλωση της πανδημίας το δεύτερο lockdown.

«Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρεις εβδομάδες υπήρχε σοβαρή ένδειξη εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Δεν είχα πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν ξέρω αν η απόφαση που ήταν πολιτική είχε συνιστώσες μη ιατρικές, οικονομικές. Έπρεπε να είχαν ληφθεί και άλλα μέτρα, αλλά προφανώς δεν ήταν εφικτό», σημείωσε η κ. Λινού.

Αναφορικά με το αν οι τρεις εβδομάδες του lockdown θα είναι αρκετές ώστε να ανακοπεί η διασπορά του ιού, η ίδια είπε ότι «Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα, και από τα συνεπικουρούντα μέτρα στο lockdown. Μάσκα, αποστασιοποίηση, μέτρα υγιεινής, αξιοποίηση εξωτερικών χώρων και testing, αν δουλέψουν μαζί με το lockdown, μπορεί να καταφέρουμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων σε τρεις εβδομάδες».

«Η επιστημονική κοινότητα τον Μάρτη είχε προβλέψει πώς πηγαίνουν συνήθως οι πανδημίες. Οι πανδημίες έχουν συνεχή κύματα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο για να κάνει υπομονή. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είμαστε στην άνοδο του δεύτερου μεγάλου κύματος στην Ελλάδα. Τις τελευταίες 14 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 200%. Το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε πολύ. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε μεγάλες χώρες. Η κορύφωση έρχεται μετά από μερικές μέρες, μέχρι και δέκα ημέρες. Τον Μάρτη κλείσαμε πολύ γρήγορα, και επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι η διασπορά αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι μεταξύ 1,5-2%, δηλαδή 60-80 χιλιάδες φορείς. Αυτό θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Μένουν περίπου 4,2 εκατομμύρια άτομα στην Αττική. Δεν είναι ένα τρομακτικό ποσοστό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αρκετοί πλέον είναι ασυμπτωματικοί γιατί έχουν μειωθεί οι ηλικίες των φορέων», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Πιστεύω ότι μέχρι το επόμενο Σάββατο θα έχουμε κάποια αύξηση στα ασυμπτωματικά κρούσματα, αλλά στα πραγματικά κρούσματα στο σύνολο πιστεύω θα υπάρξει μείωση, και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να μειώνονται. Πιστεύω ότι αυτό το μέτρο, του lockdown, θα αποδώσει κάτι, αν γίνει σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα. Πολλές λειτουργίες είναι ακόμα ανοιχτές. Το Δημόσιο λειτουργεί, κάποιοι άνθρωποι θα πάνε στις εργασίες τους, δεν ξέρουμε αν θα αποδώσει το lockdown ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, στα σχολεία αν ο καιρός είναι κακός τα παιδιά θα είναι μέσα. Θα πρότεινα να υπάρχει μεγιστοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας και μελέτες που να μας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει», τόνισε κλείνοντας η κ. Λινού.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 07/11/2020