Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για αμερικανικές εκλογές, προσφυγικό και πανεπιστήμια

04.11.2020 | 09:41 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης για τις αμερικανικές εκλογές, την κατάσταση στη Σάμο και τα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, πρόκειται για μια σκληρή αναμέτρηση με αβέβαιο αποτέλεσμα και με ένταση στις αντιδράσεις.  Οι ΗΠΑ είναι μια χωρισμένη στα δύο, υποστήριξε και τόνισε πως ένα καθαρό αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο.

Θεωρεί ότι θα υπάρξει επιμήκυνση στη διαδικασία, καθώς θα υπάρξουν ενστάσεις ως προς το αποτέλεσμα.

Σημείωσε πως η Αμερική πρέπει να είναι η ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου λόγω μεγέθους και ισχύος και εξαιτίας της θέσης της στις διεθνείς σχέσεις. Όσο περνάει κρίση στο εσωτερικό της με στοιχεία διχασμού, πρέπει να προβληματιζόμαστε, επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης, υποστήριξε πως πρόκειται για μια αμφίρροπη μάχη με εσωτερικές και διεθνείς επιπτώσεις και διαφώνησε στην τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου περί ηγέτιδας δύναμης στη Δύση. «Πρέπει να είναι δημοκρατικά συγκροτημένος ο κόσμος», είπε. Ωστόσο το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Για το κατά πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, ο κ. Φίλης υποστήριξε πως δε θα είναι καθοριστική η επίδρασή του, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως οι μέχρι τώρα δηλώσεις του Μπάιντεν φαίνεται να είναι πιο θετικές για τη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα ακολουθήσει πολιτική συμφέρουσα προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πολύπαθη Σάμο λέγοντας πως κάθε μέρα γίνεται σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και πως απόφαση της κυβέρνησης είναι η σταθερή επιδίωξη να βοηθήσει τα συνοριακά νησιά.

Οι δύο πολιτικοί μίλησαν και για τα πανεπιστήμια με τον κ. Φίλη να υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός δημιουργεί διχαστικό κλίμα και πως αρμόδιοι για τη λειτουργία των πανεπιστημίων είναι οι πρυτανικές αρχές και η ισχυρή νομοθεσία. «Τα πανεπιστήμια είναι χώροι δημοκρατίας», κατέληξε.

Με τη σειρά του ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για εικόνες διασυρμού και φασιστικές πράξεις αναφερόμενος στον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προασπίσει αυτό το αγαθό, την ελευθερία μέσα στα πανεπιστήμια».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 04/11/2020