Κόσμος

Αμερικανικές εκλογές: Χάος δια χειρός Τραμπ – Καταγγέλει νοθεία στην επιστολική ψήφο

04.11.2020 | 20:34

Μια κρίση που όμοιά της στα εκλογικά χρονικά δεν έχουν να επιδείξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σφραγίζει την προεδρική εκλογή, απειλώντας να κάνει πραγματικότητα το σενάριο του απόλυτου χάους. Η παρέμβαση – σοκ του Ντόναλντ Τραμπ, που απαίτησε να σταματήσει η διαδικασία καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων και αυτοανακηρύχτηκε νικητής, αντιμετωπίστηκε από τους Δημοκρατικούς και από μεγάλη μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης ως απόπειρα εκτροπής και κίνηση που υπονομεύει τους θεσμούς.

Μόλις ο ο Μπάιντεν πήρε κεφάλι στην κούρσα για τους εκλέκτορες ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε νικητής μέσα στο Λευκό Οίκο. Κατήγγειλε νοθεία στην επιστολική ψήφο και είπε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο .

«Πρόκειται για τεράστια απάτη σε βάρος του έθνους μας. (Θέλουμε ο νόμος να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο. Θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο.) Θέλουμε να σταματήσει όλη η ψηφοφορία. Δεν θέλουμε να βρουν ψηφοδέλτια στις 4 τα ξημερώματα και να τα προσθέσουν στους καταλόγους. Εντάξει;»

Νωρίτερα ο Μπάιντεν δήλωνε σε τροχιά νίκης και απαιτούσε να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

«Πρέπει να έχουμε υπομονή, μέχρι να ολοκληρωθεί η σκληρή δουλειά της καταμέτρησης. Και δεν θα έχει τελειώσει, μέχρι να καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια.»

Ο Τραμπ επανήλθε μέσω twitter.

«Χθες το βράδυ ήμουν μπροστά, σε πολλές πολιτείες-κλειδιά, που σχεδόν όλες ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς. Κατόπιν άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο, η μία μετά την άλλη, καθώς μετρήθηκαν στοίβες από επιστολικές ψήφους. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ»

Το τουίτερ επισήμανε την ανάρτηση ως παραπλανητική.

Tο κουτί της Πανδώρας άνοιξε με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλότητα στη χώρα.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες έμειναν εμβρόντητοι από την εκτροπή Τραμπ.

Έξω από το Λευκό Οίκο ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ αντιπάλων και οπαδών του Τραμπ, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν με μαχαίρι σε σύγκρουση μεταξύ ακροδεξιών και αριστεριστών ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για εξάπλωση των επεισοδίων.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/11/2020

Κόσμος