Κόσμος

Αμερικανικές εκλογές: Η κρισιμότητα της επιστολικής ψήφου

04.11.2020 | 03:23

Έντονο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων σε αυτές τις πολωμένες εκλογές, παρά τον κορωνοϊό και -κυρίως- χάρη στην επιστολική ψήφο.

Η ευκολία της διαδικασίας εξαρτάται από τον τόπο διαμονής. Δέκα αμερικανικές πολιτείες έστειλαν αυτομάτως ψηφοδέλτια στους κατοίκους τους. Σε άλλες 35 απαιτείται σχετική αίτηση του ψηφοφόρου.

Πέντε πολιτείες επιτρέπουν την επιστολική ψήφο μόνον εφόσον ο ψηφοφόρος έχει βάσιμο λόγο αδυναμίας φυσικής προσέλευσης στην κάλπη. Ο κορωνοϊός δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς.

Η διαδικασία παρέμενε ως επί το πλείστον μη αμφιλεγόμενη. Μέχρι φέτος.

Ένας πιθανός λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει να συνδέει την επιστολική ψήφο με σενάρια καλπονοθείας; Το αυξημένο ενδιάφερον των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών. Ο αριθμός των επιστολικών ψήφων σε αυτές τις εκλογές θα είναι πολλαπλάσιος από εκείνον το 2016. Η καταμέτρηση σε ορισμένες περιπτώσεις θα καθυστερήσει.

Οι κανόνες διαφέρουν. Σε ορισμένες πολιτείες, η επεξεργασία και καταμέτρηση των ψήφων γίνεται πριν από την ημέρα των εκλογών. Στις κρίσιμες όμως πολιτείες του Ουισκόνσιν και της Πενσιλβάνια, περιμένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών.

«Ας ελπίσουμε ότι οι αξιοσέβαστοι ομοσπονδιακοί δικαστές θα μπορέσουν αν δουν ξεκάθαρα τη διαδικασία και να τη σταματήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικά σε περίπτωση μικρής διαφοράς μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, η εκλογική βραδιά -λένε αναλυτές- μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ διαρκείας.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 04/11/2020

Κόσμος