Κόσμος

Επίθεση στη Βιέννη: Λουτρό αίματος με 4 νεκρούς – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

03.11.2020 | 17:44

Φετζουλάϊ Κουτίμ το όνομα του 20χρονου δράστη με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Τον είχαν συλλάβει τον Απρίλιο του 2019 αλλά αποφυλακίστηκε μετά από επτά μήνες γιατί ήταν ανήλικος.

Ο μακελάρης είχε προαναγγείλει την επίθεσή του μέσω Instagram.

Ο τρομοκράτης ήταν βαριά οπλισμένος καθώς είχε αυτόματο όπλο, πιστόλι και μαχαίρι καθώς και μία ζώνη με εκρηκτικά που ήταν ψεύτικη.
Ο 20χρονος ισλαμιστής ήταν ένας από τους 90 Αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία. Είχε δύο διαβατήρια, το ένα αυστριακό και το άλλο από τα Σκόπια. Είχε κριθεί από την αυστριακή αστυνομία ως «ανίκανος να σχεδιάσει τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος μακελειού

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας ένοπλος ανοίγει πυρ εναντίον πολιτών σε έναν από τους πιο πολύβουους δρόμους της πόλης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις φτάνουν λίγο μετά την επίθεση. Ένας αστυνομικός τραυματίζεται από τα πυρά ενόπλου, που έχει μαζί του αυτόματο όπλο, πιστόλι και ματσέτα. Στις 20:09 αστυνομικοί εξουδετερώνουν τον δράστη.

Παράλληλα, φτάνουν πληροφορίες για πυροβολισμούς και σε άλλα σημεία του κέντρου. Τα εστιατόρια κλείνουν, οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην βγουν στον δρόμο.

Ένοπλος πυροβολεί έναν άνδρα και φεύγει. Στη συνέχεια επιστρέφει και τον πυροβολεί και πάλι.

Πολίτες τρέχουν στους δρόμους για να σωθούν από τους πυροβολισμούς που αντηχούν.

Επιθέσεις σημειώθηκαν σε έξι διαφορετικά σημεία γύρω από την πλατεία όπου βρίσκεται η συναγωγή, η οποία ήταν κλειστή.

Άγνωστος ο αριθμός των συνεργών

Αυτό που προβληματίζει τις αυστριακές αρχές είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για έναν ή για περισσότερους δράστες.

Όπως έγινε γνωστό σε εξέλιξη είναι ανθρωποκυνηγητό από περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός ακόμα δράστη.

Γερμανία και Τσεχία ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να αποστείλουν ειδικές δυνάμεις για να συνδράμουν τις έρευνες.

Οι αρχές της Τσεχίας έχουν εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαφυγής πιθανών δραστών.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ωστόσο ο δράστης φαίνεται πως ενήργησε μόνος του, κάτι που δημιουργεί νέα ερωτήματα για το πώς κατάφερε να επιτεθεί σε 6 σημεία σχεδόν ταυτόχρονα.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 03/11/2020

Κόσμος