Ελλάδα

Χριστοδουλάκης στο MEGA για την επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ: Να υπάρξει φύλαξη στα πανεπιστήμια από εκπαιδευμένο προσωπικό

02.11.2020 | 09:27 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Νίκος Χριστοδουλάκης – καθηγητής ΟΠΑ, αναφορικά με την τραμπούκικη επίθεση αγνώστων στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε μια αίσθηση σοκ. Στα 100 χρόνια ιστορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου αυτή η μέρα θα χαραχτεί σαν μια από τις ημέρες με συμβολικό εξευτελισμό του πανεπιστημίου. Ελπίζω ότι αυτό θα πυροδοτήσει αντιδράσεις, ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει περάσει πολλά και δύσκολα, αλλά ποτέ δεν πιστεύω ότι βρέθηκε ποτέ πριν σε μία τέτοια θέση να εξευτελιστεί τόσο πολύ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταματήσουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης, τα καλά λόγια και οι καταδίκες. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα από τα πανεπιστήμια», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλοί κάνουν τους έκπληκτους. Έχουν συμβεί αρκετά ανάλογα περιστατικά. Το πρώτο επίπεδο είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε στα σοβαρά τη φύλαξη του πανεπιστημίου ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει και τι κάνει. Φύλαξη από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό», συνέχισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το αν θα βοηθούσε η χρήση κάρτας εισόδου, ο ίδιος τόνισε ότι «Δεν τη θεωρώ απαραίτητη, καθώς ξέρουμε πολύ εύκολα ότι μπορεί να αλλάξει χέρια και να επιτρέψει την είσοδο στο πανεπιστήμιο ακόμα και ανεπιθύμητων ατόμων. Το δεύτερο μέτρο είναι η υπεράσπιση του πανεπιστημίου από τους φοιτητές. Όπως η κοινωνία διαδήλωσε την απαίτησή της να δει καταδικασμένους τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, πρέπει η φοιτητική κοινότητα να δείξει ότι θέλει να καταδικαστούν τα φαινόμενα αυτά. Τέλος πρέπει να υπάρξουν μέσα στα πανεπιστήμια μηχανισμοί απόδοσης ευθυνών στα άτομα που προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Σε ανάλογα περιστατικά κανένα άτομο δεν έχει τιμωρηθεί, κανείς δεν έχει διαγραφεί από το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν διάφορες παρέες που συγκροτούνται με κανόνες συμμορίας, μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο».

«Επειδή μερικές φορές τα επεισόδια αυτά προκαλούνται και από φοιτητές, πρέπει οι φοιτητές που θέλουν να δουλεύει το πανεπιστήμιο να αντιδράσουν εναντίον αυτών των φαινομένων», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 02/11/2020