Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Τι προβλέπεται για επιχειρήσεις και εργαζομένους

02.11.2020 | 08:28 Eνσωμάτωση

Μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση.

Τα μέτρα αφορούν όσους πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, δηλαδή εργαζόμενους, εργοδότες, επιχειρήσεις.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή υπάρχει η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ Νοεμβρίου έως τις 30/04/2021. Η ρύθμιση της οφειλής μπορεί να γίνει σε 12 άτοκες δόσεις ή 24, από Μάιο του 2021.

Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων θα μπορούν να μπουν σε αναστολή εργασίας, θα λάβουν επίδομα έως και 534 ευρώ, ενώ το κράτος θα παράσχει πλήρη κάλυψη (100%) των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για αναστολή της πληρωμής δόσης Νοεμβρίου στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή στις κόκκινες περιοχές και θα αφοράψρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Δανειολήπτες

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους δανειλήπτες που θα πληγούν από τα νέα μέτρα.

Σε αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων έως 31/12/2020.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας, για όσους το επίδομα έληξε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ή αναμένεται να λήξει Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Νοίκια

Σχετικά με τα ενοίκια, προβλέπεται υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% για επαγγελματικά ακίνητα, κύρια και φοιτητική κατοικία σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, ενώ η μείωση ενοικίου κρίνεται προαιρετική στις περιοχές «επιτήρησης».

Τέλος, αναμένεται ο 4ος και ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης και η οικονομική συντάκτρια των «Νέων», Μαρία Βουργάνα, ανέλυσαν τα νέα μέτρα στήριξης.

Όπως εξήγησε ο κ. Αμπελιώτης, δεν αναστέλλεται ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος, αλλά αναστέλλονται οι πληρωμές των ρυθμίσεών τους.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι η τηλεργασία, θα ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά της, η Μαρία Βουργάνα, σημείωσε, ότι θα υπάρχει μείωση ενοικίου ακόμα και για τα ανοιχτά καταστήματα, αρκεί αυτά ανήκουν σε μια από τις 552 πληττόμενες ΚΑΔ.

Τέλος, η δημοσιογράφος υπογράμμισε ότι τα μέτρα λήφθηκαν τώρα για να σωθεί η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 02/11/2020