Ελλάδα

Κορωνοϊός: Καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη – Γεμίζουν οι ΜΕΘ

02.11.2020 | 20:07 Eνσωμάτωση

Επιστροφή στην καθολική καραντίνα για τους Θεσσαλονικείς, που καλούνται από αύριο να επανέλθουν σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών. Κλειστό θα παραμείνει το αεροδρόμιο Μακεδονία, με τις πτήσεις να περιορίζονται μόνο στις απολύτως απαραίτητες.

Η πόλη με το πρώτο κρούσμα από την εμφάνιση της πανδημίας θα είναι και η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θα επιστρέψει σε γενικό lockdown.

Καραντίνα ξανά

Τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού που κατέγραφε η συμπρωτεύουσα επί σειρά ημερών τρόμαξαν τους επιδημιολόγους, φορείς της Θεσσαλονίκης και κυβέρνηση.

Με τις προβλέψεις να προμηνύουν δύσκολες ημέρες για τη δημόσια υγεία, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έφτασε εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσει ότι οι αντοχές των νοσοκομείων της πόλης είναι σε οριακό σημείο.

Η καραντίνα ήταν πλέον μονόδρομος για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

«Να μη γίνουμε Μπέργκαμο»

Στο εξής η Θεσσαλονίκη, μαζί με τις Σέρρες, θα αποτελεί την γκρίζα ζώνη της πανδημίας και από το κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας πλέον βρίσκεται στο γκρι χρώμα συναγερμού και γενικού τοπικού lockdown.

Η Θεσσαλονίκη από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης γυρίζει έξι μήνες πίσω, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να παραδέχεται ότι φοβήθηκε μια επανάληψη των όσων έζησε η Βόρεια Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Επιστρέφουν τα SMS

Οι ημέρες της καραντίνας επιστρέφουν και μαζί και το SMS για τις έξι επιλογές μετακίνησης στο 13033.

Αυτήν τη φορά όμως η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας γίνεται ακόμη πιο σκληρή, καθώς επιβάλλεται καθολική απαγόρευση που θα ξεκινά από τις εννιά το βράδυ και θα ισχύει μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα.

Κλειστό θα είναι και το αεροδρόμιο Μακεδονία, με τις πτήσεις να περιορίζονται μόνο στις απολύτως απαραίτητες.

Στη Θεσσαλονίκη παγώνει και όλη η εμπορική δραστηριότητα.

Ό,τι είχε απομείνει ανοιχτό από το κόκκινο επίπεδο, κλείνει και αυτό όπως τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια αλλά και οι εκκλησίες.

Η γκρίζα ζώνη του κορωνοϊού

Θεσσαλονικείς και Σερραίοι έχουν μπροστά τους δεκαπέντε ημέρες απομόνωσης στις οποίες θα φανεί αν το lockdown ήρθε αργά ή αν στις 17 Νοεμβρίου η καραντίνα θα συνεχιστεί.

Η δυναμική διασπορά του κορωνοϊού είναι τέτοια που η Μαγνησία γίνεται ο πρώτος νομός που περνά από την κίτρινη ζώνη επικινδυνότητας στην κόκκινη.

Αν όλα πάνε καλά η Θεσσαλονίκη μπορεί να ελπίζει ότι από τα μέσα Νοεμβρίου θα επιστρέψει στην κόκκινη ζώνη και όλοι ελπίζουν τα μέτρα του μερικού lockdown να αποδώσουν.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη από τις 85 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες.

Παρόλα αυτά, ο κόσμος έχει βγει στο κέντρο της πόλης για αγορές της τελευταίας στιγμής, τηρώντας τα μέτρα.

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία, καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά στη διάρκεια του lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/11/2020