Υγεία

Σύνοδος Κορυφής: Τι αποφάσισαν οι «27» για την πανδημία

30.10.2020 | 13:26 Eνσωμάτωση

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής να συντονίσουν τις ενέργειές τους στα τεστ, τα εμβόλια αλλά και στις μεταφορές ασθενών από τα κράτη όπου το σύστημα υγείας καταρρέει.

Με συμφωνία για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε τρία βασικά μέτρα κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Το πρώτο είναι η κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων για κάθε χώρα (ανάλογα και τον πληθυσμό της). Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην καλύτερη περίπτωση το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο τον Απρίλιο του 2021.

Το δεύτερο αφορά μία κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) η οποία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων.

Το τρίτο είναι η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Η Κομισιόν θα διαθέσει 220.000.000 ευρώ ώστε να μεταφέρονται οι ασθενείς κορωνοϊού από τα κράτη όπου τα συστήματα υγείας «βαράνε» κόκκινο στα κράτη που ακόμα αντέχουν και έχουν ΜΕΘ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/10/2020