Πολιτική

Μεταναστευτικό και τζιχαντιστές: Πολιτική αντιπαράθεση στο MEGA

30.10.2020 | 09:16 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο υπουργός μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης και ο ευρωβουλευτής ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος για το ζήτημα του μεταναστευτικό και την εισροή τζιχαντιστών στην Ευρώπη με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών και για το λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και παρακολουθεί στενά τις δομές.

Υποστήριξε πως οι ροές έχουν μειωθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, με την αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο τα χερσαία σύνορα πέρασαν 642 άτομα και τα θαλάσσια μόλις 79. Μάλιστα, ολοκληρώνεται και το φράγμα στον Έβρο, το οποίο θα εκμηδενίσει τις εισροές προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ, λέγοντας πως τα μητρώο πλέον λειτουργεί και το κράτος συνεργάζεται μόνο με εκείνες που είναι εγγεγραμμένες σε αυτό, ενώ πρόσφατα έκλεισε και μια δομή που δεν ήταν καταγεγραμμένη.

Από την πλευρά του ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε πως η το αφήγημα ότι δε φυλάσσονταν τα σύνορα επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με τη ΝΔ η χώρα είναι προστατευμένη, προσβάλλει την ίδια τη χώρα και τους θεσμούς της.

Επεσήμανε πως η κρίση του 2013 ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τη σημερινή και πως η κρίση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τα προβλήματα με την Τουρκία συνέβαλαν στη μείωση των ροών.

Για τους τζιχαντιστές στην Ευρώπη, υποστήριξε πως οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς και πως εξυπηρετούν γενικότερα και μεγαλύτερα πολιτικά παιχνίδια που αφορά στα γεωπολιτικά όλης της περιοχής.

Η λύση είναι οι νόμιμες είσοδοι στην Ευρώπη από όπου θα μπορεί να γίνεται καλύτερος και πιο οργανωμένος έλεγχος των εισερχομένων.

Τα γεγονότα στη Γαλλία καταδίκασε ο κ. Αλαβάνος και τόνισε πως στην πρόσφατη ιστορία το ρεύμα του τζιχαντισμού έχει παίξει συγκεκριμένο ρόλο και έχει αξιοποιηθεί σαν εργαλείο από συγκεκριμένες δυνάμεις.

Σκοπός είναι «να προωθηθούν συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Δε γίνεται να πιστεύουμε ότι θα συνεχίζεται στη γειτονική περιοχή να διαιωνίζονται οι συγκρούσεις για την προώθηση των συμφερόντων με συμμετοχή της ΕΕ και της Ελλάδας, η οποία έχει αποδεχτεί τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και σαυτό έχουν συμβάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ σαν κυβερνήσεις. Δεν μπορεί να βρεθεί λύση έτσι», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 30/10/2020