Ελλάδα

Άκης Τσελέντης: Σε γνωστό ρήγμα ο σεισμός, μεγάλη προσοχή στους μετασεισμούς

30.10.2020 | 16:28 Eνσωμάτωση

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τη σεισμική δόνηση των 6,7R.

«Ο σεισμός έγινε σε ένα γνωστό ρήγμα, είκοσι χιλιόμετρα Β-ΒΔ της Σάμου, ήταν 6,7 ρίχτερ και το άσχημο ήταν ότι είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χλμ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 6 ρίχτερ» ανέφερε ο κ. Άκης Τσελέντης, συμπληρώνοντας πως ήταν το κύριο φαινόμενο.

«Ένας σεισμός αυτής της τάξης μεγέθους και σε τέτοιο εστιακό βάθος, δημιουργεί μια παραμόρφωση του θαλάσσιου πυθμένα, που δημιουργεί τσουνάμι» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφέροντας ότι συστήματα μέτρησης υπάρχουν στην Κω και τη Λέσβο.

«Είδαμε ότι στη Σάμο έφτασε το μισό μέτρο, αλλά μου κάνει εντύπωση που στην άλλη πλευρά, στη Σμύρνη έφτασε το ένα μέτρο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έγινε κατολίσθηση στο λιμάνι της Σμύρνης» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης, υπογραμμίζοντας πως οι καταστροφές που παρατηρούνται στη γειτονική χώρα, οφείλονται στην ποιότητα της κατασκευής των κτιρίων.

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τους μετασεισμούς, καθώς θα είναι ισχυροί και υπάρχει φόβος να προκαλέσουν ζημιές στα ήδη επιβαρυμένα κτίρια» κατέληξε ο Άκης Τσελέντης.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/10/2020