Κόσμος

Κορωνοϊός: Επιστρέφουν τα lockdown στην Ευρώπη

29.10.2020 | 18:17

Σφίγγει ο κλοιός των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να επιβάλουν μερικό lockdown σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους για ένα μήνα.

Σε σχεδόν πλήρη καραντίνα επιστρέφει από την Παρασκευή η Γαλλία. Μέσα σε ένα 24 ωρο καταγράφηκαν 36.437 και 244 νεκρούς. Δραματική η έκκληση Μακρόν

«Εάν σήμερα δεν σταματήσουμε αποφασιστικά την εξάπλωση του ιού οι γιατροί θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ενός ασθενούς με κορωνοϊό και κάποιον που έχει πέσει θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Κάτι απολύτως απαράδεκτο για τις αξίες που έχουμε ως έθνος.»

Για ένα μήνα οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για λόγους υγείας και εργασίας που θα αποδεικνύεται από την αντίστοιχη βεβαίωση μετακίνησης ή SMS. Μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν.

«Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη απόφαση όμως την καταλαβαίνω από την άποψη της προστασίας της δημόσιας υγείας παρόλο που φέρνει δυσκολίες για όλους μας.»

«Είναι σκληρό μέτρο. Είναι σκληρό και για εμάς και για τους πελάτες μας.»

Δημόσιες υπηρεσίες, εργοστάσια και σχολεία θα λειτουργούν κανονικά. Μάσκες θα πρέπει να φορούν πλέον και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων από την ηλικία των έξι ετών.

Μερικό lockdown και στη Γερμανία

Σε μερικό λόκνταουν μπαίνει από τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου και η Γερμανία, Μέσα σε μία μέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με σχεδόν 16.774 κρούσματα και 89 νεκρούς

Επιχειρήσεις, σχολεία και παιδικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια, θέατρα και σινεμά θα κλείσουν.

«Τα μέτρα που αποφασίσαμε είναι σκληρά και επαχθή. Είναι μέτρα που αφορούν το σύνολο της χώρας.»

Δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση περισσότερων των 10 ατόμων ενώ θα σταματήσουν τα τουριστικά ταξίδια.

Κόλαση στα νοσοκομεία της Ιταλίας

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ιταλία βγάζουν κραυγή απόγνωσης

«Στην αρχή εμείς είμαστε εκείνοι που ήρθαμε αντιμέτωποι με την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πόλεμο. Κουρασμένοι, λίγοι, άρρωστοι και με λίγους πόρους όμως πάντα παρόντες, πάντα έτοιμοι, πάντα πραγματικά προσεκτικοί.»

24.991 τα νέα κρούσματα και 205 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις θεωρείται ως μια από τις βασικές αιτίες για την εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων. Σε θέατρο συγκρούσεων μετατράπηκε το κέντρο της Βερόνα όταν 500 περίπου άτομα που έκαναν πορεία συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται κυρίως για ακροδεξιούς που διοργανώνουν τις συγκεντρώσεις τους μέσω των social media.

Έκλεισε τα σύνορά της η Καταλονία

Στην Ισπανία, η επαρχία της Καταλονίας ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα όρια της περιφέρειας για διάστημα 15 ημερών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Στο μεταξύ, σταθερά πενταψήφιος είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία τα τελευταία 24ωρα.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 29/10/2020

Κόσμος