Οικονομία

Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, νέος πτωχευτικός: Ημερομηνίες και προϋποθέσεις

29.10.2020 | 08:45 Eνσωμάτωση

Ο Οκτώβριος έρχεται στο τέλος του και μαζί με αυτόν και οι προθεσμίες για πληρωμές του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, μέχρι αύριο (30/10) οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την 4η δόση του φόρου εισοδήματος και τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τώρα, μπορούν να μπουν στην πάγια ρύθμιση και να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις, 12 ή 24.

Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Ακόμα, λήγει και το πρόγραμμα «Γέφυρα». Έως τις 31 Οκτωβρίου θα μπορούν να γίνονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr. Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

Τα προνοιακά επιδόματα που πληρώνονται αύριο.

Αύριο, Παρασκευή 31/10, πληρώνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα γέννησης, τα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα ομογενών, η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και η συνεισφορά Δημοσίου.

Όλα τα παραπάνω σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε και για τον νέο πτωχευτικό νόμο υποστηρίζοντας πως εκείνοι που είναι στο νόμο Κατσέλη με οριστική απόφαση δεν επηρεάζονται από το νέο νόμο, εκτός και αν χρωστάνε σε κάποιον τρίτο, οπότε και θα τους πτωχεύσει.

Για όσους εκκρεμεί η αίτησή τους και θέλουν να μπουν στο πτωχευτικό, θα πρέπει να παραιτηθούν από το νόμο Κατσέλη. Ωστόσο εκτιμά πως κανείς δε θα κάνει κάτι τέτοιο, καθώς ο νόμος Κατσέλη είναι ευνοϊκότερος.

Ακόμα για τις εκκρεμείς αιτήσεις, πρέπει να γίνει κλήση από τους ίδιους τους αιτούντες, καθώς αν δεν κάνουν ακυρώνεται η αίτησή τους.

Υποστήριξε μάλιστα, πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εκδικαστεί όλες οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη.

Για τους εγγυητές με τον νέο πτωχευτικό, σημείωσε πως αν η περιουσία του δανειολήπτη που πτωχεύει επαρκεί για να καλύψει τα χρέη ο εγγυητής θα απαλλαγεί. Σε αντίθετη περίπτωση η τράπεζα θα κυνηγήσει τον εγγυητή.

Για τις συντάξεις είπε πως η μοναδική αλλαγή στη σύνταξη θα γίνει 30 Δεκεμβρίου, όπου για τους συνταξιούχους με πάνω από 39 χρόνια εργασία θα γίνει επαναϋπολογισμός, ωστόσο η πλειοψηφία των συνταξιούχων δε θα πάρει πραγματική αύξηση, αλλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 29/10/2020