Πολιτική

Στην Ελλάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ – Ποιο μήνυμα έστειλε στην Τουρκία

26.10.2020 | 13:34 Eνσωμάτωση

Τη θέση της Ρωσίας για τα 12 ναυτικά μίλια εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο κ. Λαβρόφ είπε πως είναι δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στα 12 μίλια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Νίκο Δένδια, σε μια επίσκεψη ορόσημο, ενώ ο απόγευμα στις 17:00 θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στην Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Έκανε ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τόνισε ότι η θέση της Ρωσίας προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στη χώρα μας είναι σημαντική, καθώς οι ελληνορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο του 2018.

Τότε, απελάθηκαν από την Ελλάδα δύο Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ είχε απαγορευτεί η είσοδος σε άλλους δύο, εξ’ αφορμής των πληροφοριών που είχαν περιέλθει εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης για ανάμιξη σε δραστηριότητες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/10/2020