Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες μεταξύ ρόδου και Καστελόριζου – Με διάβημα απάντησε το ΥΠΕΞ

25.10.2020 | 13:26

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα, καθώς με νέα NAVTEX παρατείνει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις, εξέδωσε νέα NAVTEX για τις έρευνες του Όρουτς Ρεις με διάρκεια ως τις 4 Νοεμβρίου, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο εξακολουθεί να πλέει μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε ότι το Όρουτς Ρεις θα κάνει έρευνες για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οπότε και η ΕΕ θα αποφασίσει ενδεχόμενες κυρώσεις στην Άγκυρα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν με νέες δηλώσεις έριξε λάδι στη φωτιά.

Με αντινάφτεξ η Αθήνα αντέδρασε στην νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά δε διαθέτει δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή και η όποια δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οργή από το ΥΠΕΞ

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η νέα NAVTEX, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η γειτονική χώρα συμπεριφέρεται σαν κράτος – παρίας που επιθυμεί την αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε μία οργισμένη ανακοίνωση με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά της γειτονικής χώρα, η οποία ουσιαστικά,. όπως αναφέρει, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και την καλεί να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω σε διπλωματικό επίπεδο και έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/10/2020

Πολιτική