Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Τα πάρτι και ο συνωστισμός εκτόξευσαν τα κρούσματα

23.10.2020 | 20:14 Eνσωμάτωση

Πως θα αλλάξει η ζωή στην Θεσσαλονίκη και πως εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα μέσα σε ελάχιστες μέρες. Πώς οργανώνονταν κρυφά πάρτι και καλέσματα μέσω σόσιαλ μίντια. Υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Οκτωβρίου τα ημερήσια κρούσματα ήταν μόλις 2 και χθες 188.

Μετά τις σαμπάνιες…άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου στη Θεσσαλονίκη. Τα ξέφρενα πάρτυ και η επανάσταση της πλατείας οδήγησαν σε πορτοκαλί συναγερμό την πόλη, ένα βήμα πριν το lockdown.

«Πιστεύω ότι είανι αυτά που οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη να είναι σε τόσο κρίσιμο σημείο της τελευταίες ημέρες»

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων 

Οι αριθμοί τρομάζουν. Στις 5 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν μόλις δύο. Μία εβδομάδα μετά αυξήθηκαν στα έξι. Πέρασε μόνο ένα 24ωρο και τα κρούσματα ανέβηκαν στα 36. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Στις 20 του μηνός καταγράφηκαν 125, στις 21, 181 και χθες τα κρούσματα έφθασαν τα 188.  Η ραγδαία αύξηση στη Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτική: Από τις 13 του μηνός έως και χθες η αύξηση των κρουσμάτων άγγιξε το 67%.

Κοινό μυστικό τα πάρτι

Είναι κοινό μυστικό πως διοργανώνονται τα κορωνοπάρτυ. Η πρόσκληση είναι μέσω ενός μηνύματος στο διαδίκτυο.

«Απ΄όσο ξέρω από τα social media γενικά, από Instagram, από Facebook. Όσοι κάνουν πάρτυ το ανεβάζουν εκεί και όσοι θέλουν πηγαίνουν.

«Οι περισσότεοι νέοι εδώ στη Θεσσαλονίκη θεωρούν ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός η χρήση της μάσκας ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε πάρα πολλά πάρτυ που έχουν γίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.»

«Βρέθηκα σε ένα ή δύο αλλά η αλήθεια είναι ότι ήμουν πολύ μακριά και το ψιλομετάνιωσα, δηλαδή σε ένα τελευταίο δεν πήγα και καλύτερα γιατί είδα πόσο χαμός είχε γίνει».

Η αυξημένη επιτήρηση ήταν θέμα χρόνου. Από αύριο προβλέπεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 και μισή το βράδυ και καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

«Δεν είναι τίποτε να φοράμε μία μάσκα. Αν είναι να ζούμε σαν άνθρωποι και να κυκλοφορούμε και να ζούμε.»

«Πόσο το παίρνει σοβαρά ο καθένας. Τα μέτρα είναι καλά. Όσο μπορεί ο καθένας να τα τηρήσει. Αυτό είναι το θέμα.

Όμως υπάρχουν και μερικοί αμετανόητοι.

«Υπάρχει ιός…Οκ αλλά μέχρι ένα σημείο. Σε λίγο θα ‘ρθουν και στο σπίτι μας να μας ελέγχουν εάν θα φοράμε.»

Η έκρηξη των κρουσμάτων ίσως να φόβισε τους νέους. Αυτό που απομένει είναι και η πιστή τήρηση των μέτρων.

Χωρίς παρελάσεις ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Προσαρμοσμένες στις έκτακτες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, του Πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν θα γίνουν η στρατιωτική και η μαθητική παρέλαση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/10/2020