Οικονομία

Πρόταση μομφής ΣΥΡΙΖΑ για τον πτωχευτικό κώδικα: Κακλαμάνης και Αμανατίδης στο MEGA

23.10.2020 | 10:03 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησαν οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής ΝΔ, και Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για τον πτωχευτικό κώδικα.

Σχετικά με το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει εχτές πρόταση μομφής, ο κ. Αμαναντίδης είπε ότι «Είναι ένας νόμος σημαντικός που οδηγεί στην αφαίρεση κάθε ευκαιρίας ώστε να πατήσουν στα πόδια τους τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ακόμα και επαγγελματίες. Στη χώρα μας βιώνουμε υγειονομική κρίση, οικονομική κρίση και εθνική κρίση. Μιλάμε για τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας. Για την πρώτη κατοικία υπήρξε ο νόμος Κατσέλη και ο νόμος Σταθάκη που προέκρινε την προστασία μέχρι το τέλος του 2019. Η μόνη δέσμευση που είχαμε εμείς ήταν να φέρουμε ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος, με καμία δέσμευση για την πρώτη κατοικία. Επί των ημερών μας έγιναν πλειστηριασμοί, κανένας για την πρώτη κατοικία. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που δεσμεύτηκε όταν βγήκε απέναντι στους Ευρωπαίους και τώρα φέρνει αυτό το νόμο που θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση. Όταν τα εισοδήματα μειώνονται και η ανεργία αυξάνει, δεν μπορείς να νομοθετείς από την πλευρά των τραπεζών».

«Η προστασία της Α’ κατοικίας μέχρι το τέλος του ‘19 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε. Αυτό που έρχεται τώρα είναι το έκτρωμα που βλέπουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι από όλους τους φορείς δεν τοποθετήθηκε κανείς θετικά σε αυτό το νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αν ήμουν στη θέση του κ. Σταϊκούρα θα είχα στείλει στο γραφείο του κ. Τσίπρα μια μεγάλη ανθοδέσμη. Στην τριήμερη συζήτηση που θα γίνει θα αναδειχθούν οι ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα και θα καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της Α’ κατοικίας, διά νόμου. Το επεκτείναμε όσο μπορούσαμε. Τώρα έπρεπε να έρθει μία λύση του προβλήματος οριστική», απάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

Σχετικά με τις καταγγελίες των αρμόδιων φορέων ότι δεν έγινε διάλογος, ο ίδιος απάντησε ότι «Δεν θυμάμαι ποτέ όταν ερχόταν ένα θεσμικό νομοσχέδιο να μην άκουγα τέτοια παράπονα. Διάλογος έγινε. Ενδεχομένως θα ήθελαν οι φορείς να παραταθεί ο διάλογος. Κάποιες στιγμές, όμως, πρέπει οι κυβερνήσεις να πηγαίνουν στο διά ταύτα και να παίρνουν αποφάσεις».

«Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια περί πτώχευσης, είναι ακριβώς τα κριτήρια του 2017 που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πράγματι ένα δύσκολο νομοσχέδιο που θα έχει και μια δύσκολη εφαρμογή. Αν υπάρχουν λάθη που μπορούν να διορθωθούν, θα διορθωθούν. Εχτές κατατέθηκαν τρεις σελίδες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Μετά τη συζήτηση, την Κυριακή το βράδυ στις 8 θα είναι η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στο πρόσωπο του κ. Σταϊκούρα. Μετά θα έχουμε Δευτέρα και Τρίτη τη συνέχεια της συζήτησης. Εκτιμώ ότι θα ψηφιστεί την Τρίτη ο πτωχευτικός», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Η διαφυγή του Χρήστου Παππά

Σχολιάζοντας ακόμα τις αποκλειστικές πληροφορίες του Θανάση Φουσκίδη σύμφωνα με τις οποίες ο Χρήστος Παππάς εκμεταλλεύτηκε τη χαλάρωση των περιοριστικών όρων και αυτή τη στιγμή καταζητείται από την αστυνομία, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «Με την αναφορά Φουσκίδη επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι ιστορική η απόφαση του δικαστηρίου και έδωσε το παράδειγμα».

«Ένας γιατρός εκατό ασθενείς να σώσει, λένε ο θεός τον έσωσε. Ένας να πεθάνει, λένε ο γιατρός τον σκότωσε. Έτσι και με την αστυνομία. Εκατό καλά να κάνει, το θεωρούμε αυτονόητο. Ένα αυτογκόλ να βάλει, την κρεμάμε. Θα τον βρει η αστυνομία τον κ. Παππά», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 23/10/2020