Υγεία

Καρκίνος μαστού: Το μήνυμα ζωής ότι δεν είναι ανίκητος

23.10.2020 | 10:00 Eνσωμάτωση

Αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού είναι ο Οκτώβριος.

Για το θέμα που απασχολεί τις γυναίκες μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος Συλλόγου γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής», η οποία μετέδωσε το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ετήσια μαστογραφία μετά τα 40, και στα 35 έτη να κάνουν μαστογραφία αναφοράς για να γίνεται σύγκριση με τις μετέπειτα εξετάσεις. Ενώ οι νέες κοπέλες που έχουν κληρονομκότητα, πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που τους υποδεικνύει ο γιατρός τους.

Αναφερόμενη στην έγκαιρη διάγνωση σημείωσε οι γυναίκες «να αγαπάμε και να ελέγχουμε το σώμα μας!»

Την περιπέτεια υγείας που πέρασε περιέγραψε στην εκπομπή η φιλόλογος κ. Ελένη Γουρζή που αναφέρθηκε με γενναιότητα στη δική της ιστορία.

«Η ιστορία μου ξεκίνησε όταν ήμουν έγκυος στο δεύτερο μωρό μου. Η πρώτη μου κόρη ήταν οκτώ μηνών και θήλαζε» είπε.

Η κ. Γουρζή ήταν τότε 31 ετών και δεν είχε κάνει μαστογραφία. Ένα ογκίδιο που είχε, ενστικτωδώς  δεν της άρεσε. Αφού γέννησε προχώρησε σε εξετάσεις που έδειξαν κακοήθεια.

Η ίδια περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθησε με το χειρουργείο και τις θεραπείες ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογική αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας, που απαιτεί ψυχραιμία, δύναμη και αισιοδοξία.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 23/10/2020