Πολιτική

Στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

21.10.2020 | 13:24 Eνσωμάτωση

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Σαφή μηνύματα στην Άγκυρα έστειλαν και οι τρεις ηγέτες πριν ακόμα ξεκινήσει η σύνοδος, καθώς προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Στη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη συζητήθηκαν εκτενώς οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην Ευρώπη υπάρχει πια διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή. Ξέρουν στην Ευρώπη – είπε – ότι αυτές οι προκλητικές ενέργειες αφορούν γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ ενώ μίλησαν για τις προοπτικές στο κυπριακό μετά τις πρόσφατες εκλογές στα κατεχόμενα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μερική συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είπε ότι «έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Ο πρόεδρος Σίσι είπε ότι αυτή η συμφωνία αντανακλά αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πως όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε αυτή η 8η τριμερής σύνοδος και μετά τις δηλώσεις των τριών ηγετών θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/10/2020