Ελλάδα

Ηχορύπανση: Πέντε ελληνικές πόλεις ανάμεσα στις πιο θορυβώδεις στην Ευρώπη

21.10.2020 | 14:02 Eνσωμάτωση

Η ηχορύπανση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία του ανθρώπου.

Κάτοικοι στα αστικά κέντρα βιώνουν τη μεγαλύτερη φασαρία, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία βρίσκονται ανάμεσα στις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης.

Στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως σε θορύβους άνω των ορίων ενώ το καλοκαίρι η ηχορύπανση εξαπλώνεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, με τα κέντρα διασκέδασης να αποτελούν μια από τις κυριότερες πηγές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη μετά την μόλυνση της ατμόσφαιρας, στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Σύμφωνα με μελέτες οι πιο «ενοχλητικοί» δρόμοι στην Αθήνα είναι η Χαριλάου Τρικούπη και οι περισσότεροι λεωφόροι. Ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία θεωρείται ως η πλέον ενοχλητική πηγή για τον αστικό πληθυσμό.

Τη λύση τόσο της ηχορύπανσης όσο και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς από τη μια είναι αθόρυβα και από την άλλη δεν μολύνουν τον αέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/10/2020