Πολιτική

Oruc Reis: Θρίλερ με την πορεία του – Μπαράζ ελληνικής διπλωματικής αντεπίθεσης

20.10.2020 | 16:45

«Πόλεμο» για γερά νεύρα πραγματοποιεί η Τουρκία κοντά στο Καστελόριζο, στέλνοντας το Oruc Reis να… παρελαύνει εντός των 12 μιλίων από το ακριτικό νησί.

Σε μία ακόμα πρόκληση της Άγκυρας Το Oruc Reis κινήθηκε πιο κοντά στο Καστελόριζο όπως ανέμενε η Ελλάδα με τον Ερντογάν να ανάβει το πράσινοι φως για την νέα εμπρηστική κίνηση που έφτασε το πλοίο στα 9 νμ από το Καστελλόριζο.

«Η Τρίτη ξέραμε όλοι εξ΄ αρχής ότι με βάση τον τρόπο που κινείται το Oruc Reis θα ήταν η πρώτη πραγματικά κρίσιμη ημέρα για να το δούμε να μπαίνει όχι στα 11 αλλά ενδεχομένως και μέσα από τα 8 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.»

Στην Αθήνα οι κινήσεις του Oruc Reis μεταδίδονται ap;o ελληνικά πλοία λεπτό προς λεπτό σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρησεων του Υπουργείου Άμυνας. Συνεχείς είναι και οι πτήσεις των οργανικξών ελικοπτέρων των φρεγατών που είναι στην περιοχή όπως δείχνει το αποκλειστικό βίντεο του live news που τραβήχτηκε από το Διαφάνι Καρπάθου.

Το Oruc Reis κάνει έρευνες θα πει ο Υποναύαρχος Νικος Σπανός. «Με τον τρόπο και την ταχύτητα που πλέει φυσικά και πρέπει να κάνει έρευνες».

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων γύρω από το Oruc Reis

Αν και το Oruc Reis εστρεψε και απομακρύνεται από το Καστελλόριζο αλλά όλα δέιχνουν πως οι προκλήσεις του Ερντογάν θα συνεχιστούν ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ δημιουργούν κλίμα πολέμου με αναφορές στην συγκέντρωση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή

«Η Τουρκία θέλει να το κάνει κατοστάρι και εμείς μαραθώνιο. Επιλέγουν στρατιωτική δράση και εμείς διπλωματία»

Παρά τα παιχνίδια των Τούρκων, το ηθικό των κατοίκων στο Καστελόρζιο παραμένει σε υψηλό σημείο και χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στο onalert o συνταξιούχος πλέον φαροφύλακας της Στρογγύλης Νικήτας Σαμψάκος. «Οι Τούρκοι να κάτσουν στ’ αυγά τους!»

Η Ελλάδα κλιμακώνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της με τον Νίκο Δένδια να καλεί την Γερμανία σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία και συγκεκριμένα να μην δώσει φρεγάτες και υποβρύχια.

TA NEA τονίζουν πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ανοίξει και άλλο το θέμα

«Η αναφορά Μητσοτάκη αγγίζει ένα «καυτό» κεφάλαιο που προλαμβάνει γερμανικά υποβρύχια, ισπανικά αεροσκάφη, ιταλικά ελικόπτερα αλλά και κορβέτες, άρματα μάχης και πυρομαχικά στο πλαίσιο της «κούρσας» εφοδιασμού της Τουρκίας με οπλικά συστήματα από χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.»

O Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας της Ισπανίας και της Ιταλίας επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ νωρίτερα, η Αθήνα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Oruc Reis : Όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο

Λίγο πριν τις 10:00 και με ταχύτητα 5 κόμβων πλησίασε στο Καστελόριζο στα 12 ν.μ. και έστριψε νοτιοδυτικά, στην κορύφη της καμπύς του έφτασε στα 9,25 ν.μ από το Καστελόριζο και στα 8,98 αό την Στρογγύλη (που ενώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο) και οδεύει στο δυτικό άκρο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι και πιθανόν αύριο να φτάσει κοντά στην Ρω.

Σήμερα δημιουργήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο μια κατάσταση για πολύ γερά νεύρα. Είχαμε από τη μία τα έξι τουρικά πολεμικά πλοία, από την άλλη τα τέσσερα ελληνικά ενώ στη γύρω περιοχή έχουμε πολλά πλοία που κινούνται κάτω από το νερό.

Ετοιμοπόλεμες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 20/10/2020

Πολιτική