Πολιτική

Ο Ερντογάν στήνει σκηνικό έντασης με το Oruc Reis στο Καστελόριζο

20.10.2020 | 09:08

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο σύμβουλος έκδοσης εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργος Παπαχρήστος, ο  καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος και ο υποναύαρχος ε.α Νίκος Σπανός

Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος οι εφημερίδες στην Τουρκία ασχολούνται με άλλα θέματα που απασχολούνται την εσωτερική επικαιρότητα και πολύ λιγότερο με το Oruc Reis.

«Έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα θα εξελιχθεί αυτή η τακτική του Ερντογάν μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του που είναι να φτάσει τη χώρα στα άκρα. Δεν νομίζω να πάμε σε κάποιου είδους θερμού επεισοδίου εκτός αν εκείνος κάνει το πρώτο βήμα. Αλλά δεν πιστεύω να το κάνει. Να βάλει ας πούμε το γεωτρύπανο σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό που κάνει είναι στα πλαίσια αμφισβήτησης της κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων. Έτσι δημιουργεί γκρίζες ζώνες» ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος και συνέχισε: «Η τουρκική διπλωματία δουλεύει συστηματικά και με σχεδιασμό. Από το 1982 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο χάρτης και τώρα βλέπουμε την εφαρμογή του. Η Τουρκία έχει στρατηγική δεκαετιών».

Οι καλεσμένοι της εκπομπή αναφέρθηκαν στην επέκταση των χωρικών υδάτων. «Η επέκταση είναι κρίσιμο όπλο στην διαμάχη μας με την Τουρκία. Δεν μπορεί όμως να γίνει α λα καρτ. Πρέπει να είναι συνολικές κινήσεις που θα έχουν μια στρατηγική από πίσω. Να λειτουργούμε σπασμωδικά δεν έχει κάποιο νόημα» ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «για πρώτη φορά ακούσαμε για επέκταση χωρικών υδάτων πέρυσι όταν έφευγε ο κ. Κότζιας από το υπουργείο. Ήρθε ο κ. Τσίπρας, είπε θα το κάνει και δεν το είδαμε και το θέμα επανέρχεται τώρα».

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Συρίγος είπε: «Η Τουρκία επιχειρεί να μας εμπλέξει σε ένα αγώνα ταχύτητας, ενώ εμείς επιλέγουμε ένα αγώνα αντοχής. Θέλει να μας εμπλέξει σε στρατιωτικές ενέργειες, εμείς επιλέγουμε την διπλωματική οδό. Όλα αυτά έχουν λογική όχι την ώρα της κρίσεως αλλά στην στρατηγική. Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι τόσο σημαντικό όπλο που πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο πως θα το χρησιμοποιήσεις στο πλαίσιο στρατηγικής και όχι τακτικών κινήσεων. Αύριο το πρωί μόλις τελειώσει η κρίση πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε για την αύξηση των υδάτων».

Ο κ. Σπανός από την πλευρά του ανέφερε: «Δεν είναι θέμα ανοχής προς τον Ερντογάν, είναι θέμα διπλωματίας που ασκεί η χώρα μας με σκοπό να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Ερντογάν λειτουργεί και διπλωματικά αλλά στο παρασκήνιο. Κάνει κινήσεις που και εμείς δεν γνωρίζουμε ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 20/10/2020

Πολιτική