Πολιτική

AOZ Ελλάδας – Αλβανίας: Συμφωνία για παραπομπή στη Χάγη

20.10.2020 | 15:29 Eνσωμάτωση

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την παραπομπή στη Χάγη του ζητήματος της ΑΟΖ.

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Γκεντ Τσεκάι.

Στις συνομιλίες Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν για την παραπομπή στη Χάγη του θέματος της ΑΟΖ.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» .

Δεν έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο MEGA και το Γιάννη Μούτσο είχε προαναγγείλει ότι επίκειται νέα συμφωνία.

Ο κ. Ράμα είχε πει χαρακτηριστικά: « Σε λίγες εβδομάδες θα υποδεχτώ τον υπουργό εξωτερικών στην Αλβανία για να συζητήσουμε για το θέμα αυτό και αμέσως μετά ελπίζω να υποδεχτώ και τον Έλληνα πρωθυπουργό…Ήταν ένα θέμα από το 2009 το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Μπορούμε να το λύσουμε».

Ελλάδα και Αλβανία είχαν συμφωνήσει στο παρελθόν – το 2009- αλλά το Συνταγματικό δικαστήριο της γειτονικής  χώρας είχε απορρίψει τη συμφωνία.

Η ελληνική επιδίωξη

Οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Δένδιας είχε προγραμματίσει επίσης συνομιλίες με τους Προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λουλζίμ Μπάσα και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να συναντηθεί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 20/10/2020