Ελλάδα

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Ένα «βήμα» πριν το πορτοκαλί – Τι θα γίνει με τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου

20.10.2020 | 08:10

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε ειδικούς και αρχές για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.

Ειδικά, για την επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα, χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ο κ. Ζέρβας μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» για την πορεία της πανδημίας στην πόλη του.

«Να μας βοηθήσει και ο Άγιος Δημήτρης. Είμαστε στο τρίτο κύμα κορωνοϊού που απειλεί την πόλη. Τα πήγαμε καλά στα δύο προηγούμενα κύματα. Τώρα, έχουμε ένα κύμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό, τα στατιστικά στοιχεία ήταν ενδιαφέροντα. Το 52% κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, είναι από 16 έως 29 ετών. Ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη» σημείωσε ο δήμαρχος.

Εξηγώντας το φαινόμενο, συνέχισε λέγοντας: «Στην πόλη μας γύρισε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας. Υπάρχει μια ανεμελιά, μια αίσθηση ότι ‘’δεν μας πιάνει εμάς’’ ο κορωνοϊος».

Όπως υπογράμμισε, μάλιστα, στη νέα παραλία, οι αρχές μαζεύουν 3-4 φορές περισσότερα απορρίμματα από ότι παλαιότερα. «Μαζεύεται πολύς κόσμος στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους» συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην καταστεί η Θεσσαλονίκη «κόκκινη» περιοχή.

«Είμαστε στο κίτρινο, πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε στο πορτοκαλί. Στο κόκκινο θα πρέπει να ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις. Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Εύκολα από το πορτοκαλί πας στο κόκκινο. Όπως η Κοζάνη. Είναι θέμα ωρών η αλλαγή κατηγορίας. Γι’ αυτό πρέπει να προλαμβάνουμε» τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε πως αν και αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μόνο οκτώ διασωληνωμένοι, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται σε νέες ηλικίες», η κατάσταση στις ΜΕΘ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, σχετικά με τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Άγιου Δημήτριου, σε έξι μέρες, ανέφερε πώς όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.

«Ο εορτασμός Αγίου Δημητρίου, συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη. Η εικόνα που είδαμε στις εκκλησίες, τις προηγούμενες μέρες, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Πολύ φοβάμαι ότι του Αγίου Δημητρίου, θα λάβουμε μέτρα. Συζητήθηκε κάθε μέτρο που πρέπει να ληφθεί, ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά που δεν πρέπει να γίνουν. Όλα είναι στο τραπέζι και όλα είναι υπό εξέταση» υποστήριξε.

Πάρτι στο ΑΠΘ

Σχολιάζοντας τα πάρτι νεαρών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογράμμισε ότι το πάρτι δεν διεξάγεται από τις ακαδημαϊκές αρχές, λέγοντας πως έλαβε χώρα «σε χώρους έξω από το ΑΠΘ».

«Το θέμα είναι πώς γίνεται η διαχείριση τέτοιων προβλημάτων. Όσο αυξάνονται οι νέοι με κορωνοϊο, θα έχουμε και νέα άτομα που νοσηλεύονται και νέα άτομα που θα έχουν τραγικό τέλος» σημείωσε.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 20/10/2020

Ελλάδα