Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμφισβήτησε την εισαγγελέα η πρόεδρος – Έθεσε θέμα ορθότητας της πρότασής της

20.10.2020 | 16:57 Eνσωμάτωση

Η αμφισβήτηση της εισαγγελικής πρότασης από την ίδια την πρόεδρο του δικαστήριου, προκάλεσε νέα διακοπή στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής και αποτύπωσε την δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση που διατύπωσε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου...

Η αμφισβήτηση της εισαγγελικής πρότασης από την ίδια την πρόεδρο του δικαστήριου, προκάλεσε νέα διακοπή στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής και αποτύπωσε την δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση που διατύπωσε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου…

Η πρόεδρος του δικαστηρίου προσπάθησε να αποδημήσει το επιχείρημα για τα λευκά ποινικά μητρώα των κατηγορουμένων και κάλεσε την εισαγγελέα να διορθώσει μέσα από μια νέα πρόταση. Ο μεταξύ τους διάλογος ήταν έντονος…

Ο διάλογος Προέδρου – Εισαγελέα

Πρόεδρος: Η κυρία εισαγγελέας παρέλειψε να αναφερθεί στους κατηγορούμενους που έχουν και ποινές κάθειρξης και δεν έχουν λευκά ποινικά μητρώα. Το δικαστήριο κρίνει πως πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και γι’ αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα.

Η εισαγγελέας στην πρότασή της, είχε εκτιμήσει πως οι κατηγορούμενοι δεν πρόκειται να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί και τα γραφεία της έχουν κλείσει. Κάτι που η πρόεδρος αμφισβήτησε ευθέως…

Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας πράξη.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοίπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας είναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει και τηρούν τους όρους.
Πρ: Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;
Εισ: Να ανασταλεί ναι.

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επικαλέστηκε βούλευμα, το οποίο αναφέρει πως ο πελάτης του δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους.

Πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο εφετείο, η Ένωση Εισαγγελέων πήρε θέση στις επιθέσεις που δέχεται η κυρία Οικονόμου…

«Είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.»

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11.00 το πρωί προκειμένου να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που να αναφέρεται σε παραβίαση των περιοριστικών όρων του Γιάννη Λαγού.

Για κάτι πρωτόγνωρο έκανε λόγο η δημοσιογράφος του mega, Βάσω Παλαίου, που επισήμανε ότι δεν έχει ξανα γίνει τόσο ευθεία σύγκρουση προέδρου με εισαγγελέα.

Το δικαστήριο καθυστέρησε μία ώρα, κι όταν ανέβηκε η κυρία Λεπενιώτη ήταν οι δύο επισημάνσεις στην εισαγγελέα.

Τι ακολουθεί

Το δικαστήριο ωστόσο διέκοψε για αύριο, όπου αναμένονται οι εξελίξεις στο ζήτημα των περιοριστικών όρων του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα αρχίσουν οι δευτερολογίες των δικηγόρων που θα ολοκληρωθούν αύριο και έτσι μεθαύριο θα έχουμε την τελική απόφαση.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 20/10/2020